De invloed van de handelsoorlog tussen China en de V.S. op de aandelenmarkten

Terwijl de relaties tussen de Verenigde Staten en China op zijn zachtst gezegd sterk afkoelen, vinden er interessante bewegingen plaats op de aandelenmarkten. Deze acties geven een inzicht in hoe de toekomstige relaties tussen de V.S. en het westen enerzijds en China anderzijds eruit kunnen komen te zien.

Een treffend voorbeeld van het effect van de escalerende handelsoorlog is Alibaba. Het bedrijf ging reeds 5 jaar geleden naar de beurs in de V.S. terwijl meer dan 90% van de omzet uit China komt – een schoolvoorbeeld van de toenemende globalisering op de financiële markten.

Met een waardering van meer dan $400 miljard op dit moment is het een van de paradepaardjes van China’s verrijzenis. Echter rapport Bloomberg onlangs dat Alibaba $20 miljard op wil halen met een tweede beursnotering in Hong Kong. Het toont een parallel aan de filosofie die Trump voor de V.S. oppert. Een kijk naar binnen, een stap terug op het wereldtoneel.

Escalerende handelsoorlog verenigde statenchina

Alibaba was niet het enige chineze bedrijf dat zijn heil zocht in het westen. Andere giganten als Baidu en JD zochten de Amerikaanse markt op. Echter, Alibaba ondervindt met sterke koersfluctuaties een toenemende trend van argwaan en tegenspoed in het westen. Terwijl het bedrijf goede cijfers overlegt.

Een geluid dat op de koers drukt zou het protectionisme van Trump zijn. Prominenten in Silicon Valley zouden hebben geopperd dat de cloud-business van Alibaba in het Westen verontrustend veel marktaandeel zou kunnen winnen – recht tegenover de Amerikaanse visie.

De handelsoorlog heeft reeds veel veel los gemaakt. Onder anderen bij het chineze broederbedrijf Huawei dat als een van de zondebokken van de chineze invasie wordt aangewezen. Het is dan ook begrijpelijk van Alibaba, en eenvoudig te zien dat volgende stappen in het Amerikaans protectionisme op andere chineze bedrijven hun inslag kunnen hebben.

De onvolwassen chineze aandelenbeurzen lijken echter geen vervanger voor het grote Wall Street. Hong Kong is verre van perfect, maar lijkt het beste alternatief. Vorig jaar is dan ook meer geld opgehaald op de beurs in Hong Kong dan op Nasdaq of de NYSE, een teken van de groeiende tendens.

Al deze bewegingen lijken een gemene deler te hebben: het financiële strijdtoneel is in verandering. Chineze bedrijven schrikken weg van de V.S. en het immens complexe network van financiële en commerciële belangen met het westen lijken toe aan een herwaardering en polarisatie. Een compleet andere gedachte dan de visie die Jack Ma slechts vijf jaar geleden opperde bij de beursgang van Alibaba.

Plaats een reactie