5 Dingen die je moet weten als je als student gaat beleggen

Veel jongeren willen gaan beleggen. Je hebt wellicht wat vermogen opgebouwd door te werken, maar van het kijken naar je spaarrente wordt je niet vrolijk. Tegelijkertijd wordt beleggen wordt steeds toegankelijker. Waar je tot een paar jaar terug moest bellen voor een transactie een minimaal een paar tientjes kwijt was, kun je nu voor een paar euro direct via internet orders plaatsen, ideaal dus voor studenten.

In dit artikel geef ik je een aantal tips, zodat jij als beginnende belegger een leuk rendement met relatief weinig risico kunt ervaren.

Beleg met vermogen dat je kunt missen

Tegenwoordig kan voor ongekend lage rentes geleend worden bij “Ome DUO”. Met een verwacht rendement op de beurs dat ver boven deze rentepercentages (die op staatsleningen gebaseerd zijn) lijkt het een logisch om maximaal te gaan lenen en dit te gaan beleggen.

Toegegeven, dit is een mooie manier om toch nog een mate van studiefinanciering te ontvangen, maar wees wel alert dat je het geld leent en altijd nog terug moet betalen!

Time in the market geeft beter rendement dan timing the market

Velen vrezen starten met beleggen omdat de vorige recessie al weer zo lang terug is, en we aan een lange bull-run bezig zijn. Deze hypothese is echter over de lange termijn incorrect. De geschiedenis heeft bewezen dat de tijd in de market een beter rendement geeft dan het proberen te timen van de markt door laag in te kopen.

Eenvoudige studies laten zien dat de gewone belegger het beste af is gewoon in te stappen wanneer zij van plan zijn voor de lange termijn te beleggen. De historie leert dat het te verwachten rendement dan, na correctie voor inflatie, rond 5-7% ligt.

Wachten op een sterke koersdaling heeft waarschijnlijk geen zin. Wie weet komt een dergelijk moment over 5 jaar pas weer en heb jij al 60% rendement gemist.

ETF’s: een tamelijk veilige haven

Exchange traded funds, zijn fondsen met grote aandelenpakketen die beheerd zijn door vermogensbeheerders. Jij kunt in deze ETFs participeren tegen een kleine vergoeding (normaalgesproken onder de 1% van het rendement per jaar).

Het beleggen in ETFs is in het bijzonder interessant voor lange termijnbeleggers. Zij geven je namelijk de mogelijkheid om een bepaalde markt of sector te volgen, zonder hiervoor zelf actief veel moeite voor te doen. Je kunt bijvoorbeeld ETFs kopen die de AEX, technologiefondsen of opkomende markten volgen.

De koers van een ETF ontwikkelt zich rustig maar gestaag, wanneer een aandeel in het fonds het slecht doet, zal niet de hele waarde van de ETF verdampen.

Wees niet roekeloos, spreid je risico

Wanneer je dagelijks de stijgers en dalers in de AEX voorbij ziet kopen kun je als snel beginnen te denken dat jij wel even kan zien welke bedrijven gaan toenemen in waarde aan de hand van een grafiekje.

Dit is echter een sprookje; er zijn bestaan veel algoritmes van topbedrijven met geadvanceerde statistische methoden die hier waarschijnlijk een stuk sneller zijn in het herkennen van afwijkingen dan jij.

Als je toch besluit zelf je aandelenpakket samen te willen stellen (boven het houden van ETFs) moet je weten dat de mate van spreiding (=volatiliteit) het grootst is met een klein aantal aandelen in je portefeuille, waarmee je dus grote winsten, maar ook zeker ook verliezen kunt noteren.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie