Aandelensplitsing: hoe werkt het?

Bij een beursgang geeft een bedrijf een vast aantal aandelen uit. Een aandelensplitsing is een beslissing vanuit het bestuur van een onderneming om dit aantal vaste aandelen te vergroten. Dit gebeurd door de huidige aandeelhouders meer aandelen te geven.

Een bekend voorbeeld is de splitsing waarbij één aandeel gesplitst wordt in twee aandelen. Stel een bedrijf heeft voor de splitsting 1 miljoen aandelen uitstaan, dan zijn dat er na de splitsing 2 miljoen. Voor elk aandeel dat een aandeelhouder bezit, ontvangt hij er een extra.

Wat gebeurd er met de aandeelkoers na een splitsing?

De koers van een aandeel wordt beinvloed door de splitsing. Na een splitsing zal de waarde van een aandeel stijgen, omdat het aantal uitstaande aandelen is gegroeid.

Neem bijvoorbeeld het bovenstaande voorbeeld van een 2-voor-1 split. Hierbij zal de waarde van het aandeel halveren.

Met andere woorden, terwijl het aantal uitstaande aandelen groeit, blijft de beurswaarde gelijk. In essentie is dit logisch: er wordt geen waarde voor het bedrijf gecreëerd met een splitsing.

Waarom dan toch splitsen?

De waarde van een bedrijf blijft gelijk bij een splitsing: waarom wordt het dan toch regelmatig gedaan?

Een splitsing wordt in de praktijk vooral uitgevoerddoor bedrijven die hun beurswaarde sterk hebben zien groeien ten opzichte van de introductieprijs.

De gedachte hierachter is het aandeel aantrekkelijker te maken voor de kleine investeerder, waarmee de liquiditeit van het aandeel vergroot wordt. Er kan dus toch waarde gecreëerd worden door betere toegankelijkheid te creëren.

De praktijk verschilt dus soms van de theorie. Terwijl de theorie stelt dat de beurswaarde gelijk moet blijven, zien we in de praktijk dat de beurswaarde soms toeneemt na een aandelen splitsing. Dit gebeurd omdat kleine investeerders denken dat het aandeel betaalbaarder is, waarmee zij vraag creëeren en de prijs doen stijgen.

Daarnaast is er nog een klein psychologisch effect aanwezig: een splitsing vindt vooral plaats bij succesvolle ondernemingen, omdat hun waarde snel is gestegen. Sommige beleggers nemen daarbij aan dat de waarde blijft toenemen.

Een typisch voorbeeld van een bekende splitsing: het aandeel Apple

Apple heeft in de historie reeds 4 keer een aandelensplitsing doorgemaakt. Tegenwoordig schommelt de koers rond enkele honderden dollars. Een redelijk recente splitsing vond plaats in 2014, toen Apple één aandeel splitste in 7 stuks.

De koers van een aandeel voor die splitsing was circa $645, de dag erna opende het aandeel rond een koers van $93, exact 1/7 van deze prijs.

Echter zagen we de dag erna het psychologische effect dat hierboven beschreven wordt. De koers steeg naar $95. Een component in deze stijging zou de toegenomen vraag volgens de verlaagde prijs kunnen zijn.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie