Basispunten

Een basispunten is een honderdste van 1 procent. Een basis punt is dus 0.01% ofwel 0.0001 en wordt vaak geduid als ‱. 1% is dus 100‱. Basispunten worden gebruikt om de percentuele veranderingen aan te duiden voor financiële instrumenten zoals staatsobligaties. Vaak worden de afkortingen bp, bps of bips gebruikt.

Waarom basispunten gebruiken?

De reden waarom handelaren de term basispunt gebruiken is dat het handiger kan zijn dan te verwijzen naar het percentage en ook kan helpen dubbelzinnigheid te voorkomen. Dit kan de communicatie bespoedigen en handelsfouten helpen voorkomen.

Aangezien de waarde van financiële instrumenten vaak zeer gevoelig is voor zelfs kleine veranderingen in de onderliggende rentevoeten, kan het voor handelaars zeer belangrijk zijn om voor duidelijkheid te zorgen.

Voorbeeld in het nieuws

Zie een extract uit het FD met betrekking tot basispunten. Er wordt gesteld dat de rente met 5 basispunten verlaagd wordt, in dit geval van 0,30% naar 0,25%. In dit voorbeeld wordt waarschijnlijk de term basispunt gebruikt omdat het beter smoelt dan “0.05%”.

Kort gezegd: wanneer men onbekend is met het begrip basispunt kan het verwarring veroorzaken. Echter: de term geeft economen en beleggers de mogelijkheid op fijner detailniveau te spreken over procentuele verschillen in financiële instrumenten.

Plaats een reactie