Wat is een bear market?

Bear markten (letterlijk in het nederlands: berenmarkt) zijn periodes waarin de aandelenmarkten voor langere tijd dalen. Deze pullbacks lopen meestal tot twintig procent of zelfs meer van de onderliggende aandelenwaarden. Berenmarkten zijn de directe tegenpolen van de stierenmarkten, wanneer de prijzen voor langere tijd stijgen.

Bear markets en de daarmee gepaard gaande drastische koersdalingen van aandelen worden meestal veroorzaakt door dalende bedrijfswinsten. Ze kunnen ook het gevolg zijn van de correctie van een te hoog gewaardeerde aandelenmarkt, waar de aandelenkoersen te ver uit elkaar blijken te liggen en dalen naar meer historisch verantwoorde waarden. Bear markets beginnen meestal wanneer beleggers bang worden voor lagere winsten of te hoge waarden voor hun aandelen en beginnen deze te verkopen. Wanneer veel beleggers hun aandelen in één keer verkopen, dalen de prijzen, soms aanzienlijk. Dalende prijzen doen nog andere beleggers vrezen dat hun geld dat ze in de aandelenmarkt hebben geïnvesteerd, ook verloren zal gaan. Dit motiveert hen om uit angst te verkopen. Op deze manier gaat de vicieuze cirkel naar beneden.

Sinds het begin van de aandelenmarkten zijn er wereldwij veel berenmarkten geweest. Het grootste voorbeeld van een uitgebreide berenmarkt is misschien wel dat van de jaren zeventig. In deze jaren werden de aandelen meer dan tien jaar lang zijdelings verhandeld. Dit soort ontmoetingen houdt potentiële kopers uit de markten. Dit voedt het vuur van de berenmarkt en houdt het gaande, aangezien slechts enkele kopers voorraden kopen. Op deze manier gaat de verkoop door, omdat er steeds meer verkopers zijn dan kopers op de beurzen.

Voor lange termijn beleggers bieden de berenmarkten geweldige mogelijkheden. Iemand die aandelen koopt met het plan om ze tientallen jaren te houden, zal in een berenmarkt het optimale verkoopprijspunt en de optimale tijd vinden om aandelen te kopen. Hoewel veel individuele beleggers uitzinnig worden en hun aandelen voortdurend verkopen tijdens een berenmarkt, is dit precies het verkeerde moment om ze te verkopen.

Berenmarkten bieden slimme beleggers de kans om op zoek te gaan naar solide bedrijven en fundamentals die in de toekomst tien tot twintig jaar nog steeds sterk zouden moeten zijn. Goede bedrijven zullen het de komende jaren nog steeds goed doen, zelfs als hun aandelenkoersen twintig of veertig procent dalen met de totale markt. Een bedrijf als Gillette dat scheermessen maakt, zal nog jaren een levensvatbare en betrouwbare markt hebben, ook al wordt het aandeel ten onrechte gestraft door een berenmarkt. Het maken van geld in een berenmarkt vereist dat beleggers begrijpen dat de onderliggende core business van een bedrijf moet worden onderscheiden van de korte termijn koers van het aandeel. Op korte termijn hebben de fundamentals en aandelenkoersen van een bedrijf niet altijd veel gemeen.

Dit betekent dat een gereduceerde prijs op een goed bedrijf in een berenmarkt veel lijkt op een periodieke opruiming bij de favoriete winkel van een persoon. De tijd die nodig is om de producten te kopen is zwaar, terwijl ze sterk afgeprijsd zijn. De aandelenmarkt is veel hetzelfde. De geschiedenis heeft bij een aantal verschillende gelegenheden aangetoond dat de aandelenkoersen van goede bedrijven na verloop van tijd zullen terugveren naar meer realistische en eerlijke waarderingen.

Categorieën Economie

Plaats een reactie