Spreiding van risico in beleggingen

Diversificatie of risicospreiding verwijst naar de manier waarop u uw beleggingsrisico effectief kunt verlagen door uw geld in een breed scala van verschillende activa te steken. Een echt goed gediversifieerde portefeuille biedt de voordelen van lagere risicobedragen dan die welke gewoon in één of twee activaklassen of soorten beleggingen worden belegd.

Iedereen zou een zekere mate van diversificatie moeten nastreven, zelfs als het individu een risicotolerant persoon blijkt te zijn. De personen die echt bang zijn voor de huidige economische onzekerheden en zeer reële risicobedragen op de markt, zullen betere vormen van diversificatie in meer activaklassen uitvoeren.

Mainstream diversificatie wordt altijd aanbevolen door financiële experts vanwege het veelvoorkomende voorbeeld om niet al uw investeringseieren in één mandje te leggen. Als u wel alle eieren in één mandje heeft en vervolgens het mandje onderweg laat vallen, dan kunnen ze allemaal breken. Het idee is dat door het plaatsen van elk ei in zijn eigen individuele mandje, de kans op het breken van alle eieren aanzienlijk afneemt, zelfs als een of meer van hen zelf gebroken worden.

Portefeuilles die zich niet hebben beziggehouden met diversificatie kunnen slechts één of twee aandelen van bedrijven bevatten. Dit blijkt een gevaarlijke beleggingsstrategie te zijn, want hoe goed een bedrijf er op papier ook uitziet, zijn aandelen kunnen in de loop van de nacht letterlijk tot nul dalen. De afgelopen jaren van de financiële ineenstorting hebben veel beleggers de uiterst pijnlijke les geleerd dat zelfs wanneer de aandelen van blue chip financiële bedrijven eenmaal ineenstorten, ze tot vrijwel niets kunnen dalen.

Elke financiële expert zal met vertrouwen stellen dat portefeuilles die bestaan uit een dozijn of twee dozijn verschillende aandelen veel minder kans hebben om in te storten. Dit wordt nog meer het geval wanneer u aandelen uit verschillende soorten, industrieën en marktkapitalisatie-groottes van bedrijven kiest. Een betere diversificatie in aandelen zou sommige bedrijven omvatten die in andere landen zijn gevestigd. Diversificatie houdt niet op bij aandelen. Het stuurt beleggers ook naar obligaties, beleggingsfondsen en geldmarktfondsen. Hoewel al deze verschillende beleggingen u diversifiëren, laten ze u toch vooral blootstaan aan de ene munt van de Amerikaanse dollar.

Een meer diepgaande diversificatie zal ten minste een deel van uw beleggingen omzetten in activa waarvan de waarde niet alleen in de Amerikaanse munt wordt uitgedrukt. Dit zou grondstoffen omvatten, zoals goud, zilver, olie en vooral platina. Vreemde valuta’s, zoals de Euro, Pond of Zwitserse Franc zijn een ander fantastisch middel om te diversifiëren, en ze kunnen worden verworven op de wereldwijde FOREX beurs in valutarekeningen.

Onroerend goed, met inbegrip van commercieel vastgoed, woningen, vakantiehuizen, of zelfs vastgoed beleggingsfondsen, biedt een andere manier om te diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar gebaseerde financiële beleggingen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en geldmarkt rekeningen. Het sterkste diversificatieadvies is om ten minste drie tot zeven volledig verschillende beleggingsklasse-vehikels te hebben, waarvan er bij voorkeur één of meer niet alleen in Amerikaanse dollars luiden.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie