Bied en laat koers

De huidige aandelenkoers de koers van de laatste handel in een aandeel. Het is een historische prijs – maar tijdens de markturen is dat meestal slechts enkele seconden geleden voor aandelen die veel verhandeld worden.

bied laat koers verschil

De bied– en laatprijs de beste potentiële prijzen zijn die kopers en verkopers bereid zijn te verhandelen: de biedprijs voor de kopende kant, en de laat voor de verkopende kant. Maar, denk aan de bied- en laatprijzen die je ziet als “topje van de ijsberg” prijzen. Dat wil zeggen:

Een voorbeeld

Uw broker kan u een overzicht laten zien van bied en laat koersen. Vaak ziet dat er ongeveer als volgt uit:

Bied:  11.80 x200           Laat:  11.85 x1000

Het “Bied. 11,80 x200” is een indicatie dat er potentiële kopers zijn die €11,80 bieden voor maximaal 200 aandelen. Hun biedingen zijn op dit moment het hoogste bod; en er zijn andere in lijn met lagere biedprijzen. Dus het “bod” dat u ziet is eigenlijk de beste biedprijs op dat moment. Als u een market-order heeft opgegeven om meer dan 200 aandelen te verkopen, zou een deel van uw order waarschijnlijk tegen een lagere prijs worden gevuld.

De “Laat: 11.85 x1,000” is een indicatie dat er potentiële verkopers zijn die €11.85 vragen voor maximaal 1000 aandelen. Hun vraagprijzen zijn de laagste die op dit moment worden gevraagd; en er zijn anderen in lijn met hogere vraagprijzen. Dus de “laat” die u ziet is de beste vraagprijs op dat moment. Als u een marktorder inging om meer dan 1000 aandelen te kopen, zou een deel van uw order waarschijnlijk tegen een hogere prijs worden gevuld.

Een transactie vindt plaats wanneer ofwel een potentiële koper bereid is de vraagprijs te betalen, ofwel een potentiële verkoper bereid is de biedprijs te accepteren, of anders ontmoeten ze elkaar in het midden als zowel kopers als verkopers hun orders wijzigen.

Tot slot … als u 1000 aandelen wilt kopen, kunt u een marktorder invoeren, in welk geval u, zoals hierboven beschreven, €11,85 betaalt. Als u in plaats daarvan uw aandelen wilt kopen tegen niet meer dan €11,82, de zogenaamde “huidige” prijs, dan voert u een limietorder in voor 1000 aandelen tegen €11,82. En meer nog, uw order zou de nieuwe hoogste biedprijs worden (totdat iemand anders uw bod op hun aandelen accepteert.) Natuurlijk is er geen garantie dat u met een limietorder wordt gevuld; uw order zou aan het eind van de dag kunnen aflopen als niemand uw bod accepteert.

Verschillende soorten beurzen

Opmerking: Er zijn voornamelijk twee soorten beurzen. Degene die wij zojuist beschreven staat bekend als een order-driven matched bargain market

De andere soort is een quote-driven over-the-counter market waar er een market-maker is. In die gevallen gaat de spread tussen de bid & ask naar de marktmaker als compensatie voor het maken van een markt in een aandeel.

Voor een liquide aandeel dat gemakkelijk door de marketmaker kan worden omgedraaid en aan iemand anders kan worden gekocht/verkocht, is de spread klein (smal). Voor illiquide aandelen die moeilijker te verhandelen zijn, is de spread groter (breed) om de marketmaker te compenseren voor het feit dat hij het aandeel mogelijk gedurende een bepaalde periode in voorraad moet hebben, waarbij er een risico voor hem is als het in de verkeerde richting gaat.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie