Call Optie

Een call-optie is een contract dat een belegger het recht geeft om een bepaalde hoeveelheid aandelen of een ander actief te kopen tegen een bepaalde prijs en met een bepaald tijdsbestek. Het is een manier om agressief te wedden dat de waarde van het actief zal stijgen of dalen op de manier waarop u denkt dat het zal – en snel. Als u bijvoorbeeld een call-optie koopt en de waarde van het aandeel beweegt boven de “uitoefenprijs” van de optie voordat de optie afloopt, kunt u de optie uitoefenen en geld verdienen. Als dat niet het geval is, verliest u uw hele investering.

Callopties kunnen ook op verschillende manieren worden gebruikt, behalve door te speculeren op stijgingen van de aandelenkoers, zoals het tegengaan van potentiële verliezen en het profiteren van de fusie- en overnameactiviteiten in de markt.

Hoe werken call opties?

Wanneer u een call-optie koopt, koopt u het recht om tegen een bepaalde tijd een bepaald bedrag van een aandeel (of ander actief) te kopen voor een bepaalde prijs. Dus, om een hypothetisch voorbeeld te nemen, u zou een call-optie van 250 november kunnen kopen op Apple – Het recht om 100 aandelen van Apple te kopen voor $250 per aandeel voordat de optie afloopt in november.

Denk aan het als het schudden van handen op een deal. Als u een call-optie koopt, sluit u een toekomstige aankoopprijs voor een aandeel in. De persoon die u de call-optie verkoopt, stemt er daarentegen mee in om u hun aandeel voor die prijs te verkopen. Ze zijn op zoek naar inkomen – Ze brengen u een bedrag in rekening om die optie te krijgen.

Dat bedrag – meestal een fractie van de aandelenprijs – wordt de premium genoemd, en het meet hoeveel waarde de optie heeft, op basis van waar het onderliggende aandeel op dit moment wordt verhandeld, hoe dicht dat bij de toekomstige prijs is die u hebt afgesproken, en hoeveel tijd u hebt om de optie uit te oefenen. Het bedrag waarvoor u het aandeel kunt kopen, $250, wordt de uitoefenprijs (strike price) genoemd.

Wanneer u een call-optie koopt, wedt u dat de aandelenprijs boven de uitoefenprijs zal stijgen voordat de optie afloopt. Dat is wat de handel winstgevend maakt. In dit voorbeeld, als het Apple aandeel stijgt tot boven de $250, wordt de call-optie die u heeft gekocht in the money genoemd – U heeft het recht om het aandeel te kopen voor $250, ook al is het meer waard, en dus kunt u die aandelen kopen tegen de lagere prijs, zich omdraaien en verkopen, en winst maken. Wanneer een call-optie in het geld zit, is de optie zelf waardevoller, en dus kunt u de optie gewoon verkopen en ook winst maken.

Als het aandeel onder de $250 is, is de optie out of the money. U kunt het aandeel nog steeds kopen voor $250, maar het zou zinloos zijn om dit te doen, omdat u het zou kunnen kopen voor minder dan dat in de open markt. Als het aandeel niet boven de $250 komt tegen de tijd dat de optie afloopt, is de optie waardeloos.

Verkopers van call-opties, aan de andere kant, weten dat ze zouden kunnen verliezen hun aandelen aan de koper als de aandelenprijs rally’s voorbij de uitoefenprijs, en dus de premie is in wezen een vergoeding voor de verkoop van de koper het recht om de voorraad te kopen.

Hoe verschilt een call optie van een put optie?

Een calloptie is de keerzijde van een putoptie. Net zoals een call-optie u het recht geeft om een aandeel te kopen tegen een bepaalde prijs gedurende een bepaalde periode, geeft een put-optie u het recht om een aandeel te verkopen tegen een bepaalde prijs gedurende een bepaalde periode. Zie het als het “zetten” van de prijs op de persoon aan de andere kant van de transactie – U dwingt die persoon om het aandeel van u te kopen tegen de opgegeven prijs.

Dus draai alles om. Als u een put-optie koopt, wedt u dat het aandeel onder de uitoefenprijs zal dalen. Op die manier kunt u de andere belegger dwingen om de aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs, die hoger is dan de marktprijs – Dat is waar uw winst vandaan komt.

Zeg bijvoorbeeld dat ik mijn auto over twee maanden aan een vriend wilde verkopen, en dat mijn vriend en ik het eens waren over een prijs. Ik zou een putoptie van mijn vriend kopen, wat zou betekenen dat ik, wat er ook gebeurt, de auto aan hem zou kunnen verkopen tegen de afgesproken prijs – Zelfs als die in die tijd sterk in waarde zou dalen.

Als u daarentegen een put-optie verkoopt, begrijpt u dat u misschien aandelen van de koper moet kopen tegen een hogere prijs dan de markt, voor het geval de aandelenprijs instort. In dat geval vertaalt de premie zich in een vergoeding voor het nemen van dat risico.

Strategie met callopties

Call-opties zijn een boegbeeld van alle beroepen. Ze kunnen eenvoudig worden gebruikt om te speculeren over prijsstijgingen en -dalingen. Ze kunnen worden gebruikt om te helpen inkomsten te genereren, door het verkopen van opties op aandelen die u bezit aan een andere belegger die wil wedden op de richting van een aandeel. Ze kunnen worden gebruikt voor ‘hedging‘, of het indekken tegen risico: U kunt een optie kopen die een weddenschap tegenovergesteld aan een weddenschap die u elders hebt geplaatst – Als u een aandeel short gaat, kunt u call-opties kopen die een weddenschap vertegenwoordigen dat het zal stijgen, om uw potentiële verliezen van de shortinzet af te dekken.

Of u kunt gebruik maken van “spreiding”. Laten we zeggen dat een belegger bullish is op de markt – of bearish – maar hun potentiële verlies wil beperken en hun kosten wil verminderen. Dus de belegger koopt een call-optie en verkoopt een andere op hetzelfde aandeel, maar tegen een andere uitoefenprijs. Dat beperkt de mogelijke winst, maar beperkt ook de verliezen, en vermindert de kosten of brengt inkomsten met zich mee.

Risico’s en rendement

Als je het op één manier bekijkt, kan het kopen van callopties erg riskant zijn: als ze op het moment dat ze aflopen niet meer in geld zijn, verlies je het hele bedrag dat je hebt betaald. Maar als je het anders bekijkt, zijn ze een manier om te speculeren en tegelijkertijd het risico te beperken: Als u de aandelen koopt of short verkoopt, staat u aan de haak voor het hele bedrag van een grote verandering in hun prijs in de richting van het tegenovergestelde van uw inzet – De prijs kan helemaal tot nul dalen, of een korte inzet kan geruïneerd worden als het bedrijf goed nieuws heeft en de prijs plotseling stijgt. Maar als u opties gebruikt, riskeert u alleen de premie die u hebt betaald, terwijl u nog steeds profiteert van het grootste deel van de potentiële voordelen die u zou krijgen als de aandelen in het geld gaan. (Dat is een deel van de reden waarom professionele beleggers zoals hedgefondsen ze gebruiken om te wedden op potentiële fusies en overnames – Het is een relatief goedkope manier voor hen om dat te doen).

Om een fictief voorbeeld te nemen, laten we zeggen dat Alfred, een gepensioneerde schoolmeester, zich steeds meer zorgen maakt over de razendsnelle opkomst van de aandelenmarkt en of de koersen nog wel zullen stijgen. Maar hij is geïnteresseerd in een techaandeel en wil deze toevoegen aan zijn portfolio. In plaats van de aandelen te kopen, besluit hij een call optie te kopen. Als het aandeel stijgt, kan hij de optie gebruiken om de aandelen te kopen tegen een spotprijs en het grootste deel van de voordelen die hij zou krijgen van het kopen van het aandeel in de eerste plaats te oogsten. Maar als de beurs daalt, is zijn enige verlies de premie die hij voor de optie heeft betaald – niet de daling in de aandelenprijs zelf.

Opties kunnen ook gebruikt worden voor inkomsten. Een ander fictief voorbeeld: Mark heeft een aanzienlijke portefeuille, maar de meeste van zijn aandelen keren geen dividend uit, dus ze genereren geen inkomsten. Mark schrijft/verkoopt een call-optie tegen één van zijn aandelen en ontvangt daar een premie voor terug. En als de koers van het aandeel niet voorbij de uitoefenprijs stijgt, hoeft hij zijn aandelen niet te verkopen.

Houd er rekening mee dat de handel in opties een aanzienlijk risico met zich meebrengt en niet geschikt is voor alle beleggers – en dat bepaalde complexe optiestrategieën zelfs extra risico’s met zich meebrengen.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie