Het verschil tussen Capex en Opex

CapEx (Capital Expenditure) verwijst investeringen in vernieuwingsprojecten, terwijl OpEx (Operational Expenditure) verwijst naar terugkerende kosten of exploitatie.

Het verschil tussen capex en opex kosten

Investeringsuitgaven (CapEx) worden gedaan wanneer een bedrijf activa aanneemt die na het lopende belastingjaar voordelig zouden kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aanschaf van gloednieuwe apparatuur of gebouwen. Ook kan het bedrijf een bestaand actief upgraden om de waarde ervan na het lopende belastingjaar te verhogen. CapEx staat ook bekend als een kapitaaluitgave.

Operationele uitgaven (OpEx) bestaan uit de kosten die een bedrijf maakt om elke dag goed te kunnen functioneren. Het zijn de kosten die een bedrijf maakt terwijl het bezig is zijn inventaris om te zetten in de producten of diensten die het bedrijf levert. Afschrijving van vaste activa die in het productieproces worden gebruikt, wordt daarom beschouwd als OpEx-uitgaven. OpEx wordt ook wel aangeduid als een bedrijfsuitgave of een inkomstenuitgave.

Inzicht in het CapEx- versus OpEx-verschil is cruciaal voor elke onderneming die moeite heeft om de financiering optimaal te benutten door ervoor te zorgen dat de juiste modus wordt gebruikt voor kapitaaluitgaven en andere soorten uitgaven.

Het verschil in accounting

Hieronder vindt u een complete handleiding voor Capex vs Opex, waarin de voor- en nadelen van beide worden uitgelegd en hoe u deze effectief kunt beheren.

 • CapEx – Investeringsuitgaven worden niet volledig afgetrokken in de boekhoudkundige periode waarin ze werden gedaan. Met andere woorden, ze worden niet volledig afgetrokken van de omzet bij het berekenen van de winst of het verlies dat een bedrijf heeft gemaakt. Immateriële activa krijgen waardevermindering over hun levensduur (amortisatie), alsook de materiële activa worden afgeschreven over hun levensduur (depreciation). Alle gelden die worden uitgegeven om nieuwe voorraden te verkrijgen, inclusief machines of intellectueel eigendom, worden gegroepeerd onder de uitgaven van CapEx.
 • OpEx – Bedrijfskosten worden volledig afgeschreven in de boekhoudkundige periode waarin ze werden gemaakt. Alle middelen die worden besteed aan het omzetten van de voorraad in doorvoer vallen onder OpEx. Dit is inclusief salarissen van werknemers, reparatie en onderhoud van apparatuur, huurkosten en energierekeningen en dergelijke. Als een bedrijf investeert in onroerend goed, worden deze uitgaven goedgekeurd als CapEx-budget en worden de uitgaven gegroepeerd onder CapEx. Echter, alle kosten die gemaakt worden bij het beheer van een dergelijk inkomstengenererend gebouw vallen onder de OpEx.

Capex voorbeelden

 • Aankoop van vaste activa.
 • Voorbereiding van het aangekochte actief zodat het geschikt kan zijn voor zakelijk gebruik.
 • Oplossing van de problemen met de activa,
 • Herstel van de waarde van een actief door opwaardering
 • Een machine aanpassen aan een ander gebruik

Opex voorbeelden

 • Licentievergoedingen
 • Reclamekosten
 • Juridische en advocaatkosten
 • Telefoon- en elektriciteitskosten
 • Verzekeringskosten
 • Kosten van eigendomsbeheer
 • Onroerendgoedbelastinglasten
 • Brandstof- en reparatiekosten van het voertuig
 • Leasecommissies
 • Salaris en lonen
 • Grondstoffen en benodigdheden
 • Kantooroverhead
 • Reiskosten

4 gedachten over “Het verschil tussen Capex en Opex”

 1. Wat bedoelt u met deze zin “Immateriële activa worden echter afgeschreven over hun levensduur, terwijl de materiële activa worden afgeschreven over hun levensduur.”?

  Beantwoorden
  • Hallo Gert-Jan,

   Ik heb wat duiding in het artikel toegevoegd. In het Engels kent men ‘amortisation’ en ‘depreciation’, zoals ook bekend van de veelgenoemde EBITDA formule. Het verschil hierin is dat ‘amortisation’ verwijst naar waardevermindering in immaterieel bezit, terwijl ‘depreciation’ verwijst naar materieel (tastbaar bezit). Amortisation treedt bijvoorbeeld op wanneer een bedrijf een licentie koopt voor 10 miljoen, welke over 10 jaar verloopt. Met waardevermindering treedt dan amortisatie op, waarmee er 1 miljoen voor elk jaar wordt ‘afgeschreven’ op dit immaterieel bezit.

   Ik heb in het artikel in eerste instantie beide vertaald naar afschrijving, omdat ik beter bekend met de Engelse terminologie. Ik begrijp dat amortisation in het Nederlands ook wel amortisatie of waardevermindering wordt genoemd. Ik heb dat nu ook veranderd. Hartelijk dank voor je reactie.

   Beantwoorden
 2. Hallo Rik,

  Valt omscholing onder Capex?
  “Een machine (of mens??) aanpassen aan een ander gebruik (nieuwe job)”

  Vallen opleidingen dan onder Opex?
  “Dit is inclusief salarissen van werknemers, reparatie en onderhoud van apparatuur (of medewerkers??)

  Misschien heb je nog tips om omscholing / opleidingen in een bepaald perspectief te plaatsen, waardoor de investeringen voor een bedrijf (nog) gunstiger worden?

  Met vriendelijke groet,
  René L

  Beantwoorden
  • Hallo René, omscholing en opleidingen vallen volgens IAS 16 onder Opex. Volgens IAS worden alleen de kosten die direct toe te rekenen zijn aan het in gang stellen van bijvoorbeeld een machine onder capex gerekend. Trainingskosten om te werken met een machine bijvoorbeeld niet.

   Daarnaast worden trainingkosten als Opex gezien omdat een getraind persoon bijvoorbeeld van werkgever kan wisselen, waarmee de kosten niet gekapitaliseerd kunnen worden.

   Waarschijnlijk zijn belastingvoordelen voor werknemer en werkgever om opleidingen aantrekkelijk te maken je reeds bekend. Zie hiervoor ook een pagina van de rijksoverheid.

   Beantwoorden

Plaats een reactie