De invloed van het Coronavirus op de aandelenmarkten

De menselijke kosten van de uitbraak van het nieuwe coronavirus (2019-nCov) stijgen in China en daarbuiten. De economische kosten stijgen ook, vooral, maar niet alleen, in China. Die schade is voor het grootste deel niet zozeer te wijten aan het virus zelf als wel aan de inspanningen om de verspreiding ervan tegen te gaan.

Er zijn strikte beperkingen voor het vertrek uit Wuhan, waar de uitbraak begon, een stad met 11 miljoen inwoners. De lockdown, die nu ook is uitgebreid naar andere delen van de provincie Hubei, verhindert zakelijk verkeer en het verkeer van goederen en werknemers. Angst voor het virus betekent ook dat veel mensen ervoor zullen kiezen om activiteiten te vermijden waarvan zij denken dat deze hen kunnen blootstellen aan het risico van besmetting.

Restaurants, bioscopen, vervoerders, hotels en winkels voelen dus allemaal snel de gevolgen. En de timing van de gezondheidscrisis, tijdens de vakantie in China, betekent dat die industrieën vooral zijn blootgesteld aan commerciële verliezen.

De nieuwjaarsvakantie is door de nationale Chinese autoriteiten met enkele dagen verlengd en er zijn langere verlengingen opgelegd door sommige provinciale autoriteiten, waardoor de terugkeer naar het werk voor sommige bedrijven nog langer is uitgesteld.

Elke vertraging bij de hervatting van de productie en de verkoop van goederen zal waarschijnlijk leiden tot cashflowproblemen, vooral voor kleinere bedrijven. Veel bedrijven zullen rekeningen moeten blijven betalen, inclusief het loon van de werknemers. En voor fabrikanten die goederen in het buitenland verkopen, kunnen er problemen zijn met kopers die steeds minder geneigd zijn om uit China te kopen.

Internationale detailhandelaren hebben hun activiteiten in China gesloten – de meubelverkoper Ikea en de coffeeshopketen Starbucks bijvoorbeeld. Verschillende overzeese luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar China stopgezet en internationale hotelketens hebben hun geld teruggestort. De impact van veranderingen blijft dus niet beperkt tot China. Het lijkt erop dat wereldwijde markten en daarmee aandelenmarkten beinvloed worden.

China: toeleverancier van de wereld

En verder is er een groeiende bezorgdheid over geïntegreerde internationale toeleveringsketens. China heeft een veel grotere rol in deze netwerken dan ten tijde van het laatste grote gezondheidsprobleem dat uit het land kwam – het ernstige acute luchtwegsyndroom (Sars) virus 17 jaar geleden.

Hyundai, uit Zuid-Korea, heeft zijn autoproductie opgeschort vanwege problemen met de levering van onderdelen uit zijn bedrijf in China – een vroegtijdig waarschuwingsteken voor een mogelijk grote verstoring in het verschiet.

China is een belangrijke leverancier voor de wereldwijde auto-industrie en de elektronicasector. Veel mobiele telefoons en computers worden in China gemaakt of laten daar in ieder geval onderdelen produceren.

Wereldwijd zijn de beurzen lager dan twee weken geleden. De Chinese markt daalde met 8% op de eerste handelsdag na de vakantie.Met name de prijzen van industriële grondstoffen zijn sterk beïnvloed, omdat China zo’n belangrijke afnemer is.

Ruwe olie heeft zijn laagste niveau in meer dan een jaar bereikt. Het is de afgelopen twee weken met ongeveer 15% gedaald als gevolg van de afnemende vraag vanuit China – dit wordt onderstreept door berichten dat de grootste raffinaderij van het land, Sinopec, aan het bezuinigen is. OPEC overweegt productieverminderingen in een poging om de prijsdaling om te buigen.

Koper is ook goedkoper – met ongeveer 13% in de afgelopen twee weken. Het is een belangrijk materiaal voor de bouwsector, die ook in China zeker getroffen zal worden.

Inzicht door sterk verminderde groeicijfers

Het is nog te vroeg om te proberen de waarschijnlijke economische effecten te kwantificeren. Veel zal afhangen van de mate waarin de Chinese autoriteiten in staat zijn het virus in te dammen. Maar sommige voorspellers hebben nogal voorzichtige pogingen gedaan om de gevolgen in cijfers uit te drukken.

Een voorbeeld is het adviesbureau Oxford Economics dat voorspelt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2020 minder dan 4% zal groeien dan een jaar eerder. Voor het hele jaar wordt een gemiddelde groei van 5,6% voorspeld. Voor beide cijfers was de vorige prognose (van voor het virus) 6%. Ook wordt verwacht dat de wereldeconomie iets minder zal groeien – met 0,2 procentpunt – dan zonder het nieuwe coronavirus het geval zou zijn geweest.

Maar Oxford Economic zegt dat dit alles gebaseerd is op de veronderstelling dat het “worst case scenario” zal worden vermeden. Het risico bestaat dus dat de economische schade ernstiger zal zijn.

Categorieën Nieuws

Plaats een reactie