De belasting op amerikaanse aandelen voor nederlanders

Beleggen in Amerikaanse aandelen is populair bij Nederlandse beleggers, maar u moet de verplichting om belasting te betalen voor deze beleggingen niet vergeten. In Nederland is er een zogenaamde participatiebelasting op Amerikaanse aandelen, die goed is voor 25% van de winst uit investeringen in deze aandelen.

Het betalen van deze belasting kan moeilijk zijn omdat sommige Amerikaanse bedrijven de zogenaamde “dividendenbelasting” betalen, een belasting op dividenden die wordt afgetrokken van de betaling van dividenden door het bedrijf. Nederland moet met dit bedrag rekening houden bij het indienen van een belastingaangifte over zijn beleggingen in Amerikaanse aandelen.

Beleggers kunnen echter profiteren van verschillende oplossingen waarmee ze de belastingdruk van beleggen in Amerikaanse aandelen kunnen vermijden of verminderen. De eerste daarvan is het creëren van een beleggingsrekening binnen de zogenaamde “box 3” van het belastingstelsel in Nederland. Dit stelt beleggers in staat om de inkomsten uit het beleggen in Amerikaanse aandelen te tellen tot het totale bedrag dat ze voor persoonlijke doeleinden kunnen gebruiken, en niet alleen voor beleggingen.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van het zogenaamde “dubbel belastingverdrag” tussen Nederland en de VS. Beleggers hoeven dus niet in beide landen belasting te betalen, maar slechts in één van hen. Voor beleggingen in Amerikaanse aandelen is de belastingberekening in de Verenigde Staten misschien wel het meest rendabel, omdat de belastingtarieven daar lager zijn dan in Nederland.

Over het algemeen is beleggen in Amerikaanse aandelen populair bij Nederlandse beleggers, maar houd rekening met de verplichting om belasting te betalen voor deze beleggingen. Met” participatiebelasting ” voor Amerikaanse aandelen moet Nederland rekening houden met dit bedrag bij de boekhouding van zijn beleggingen. Beleggers kunnen echter profiteren van verschillende oplossingen die hen in staat stellen de belastingdruk van beleggen in Amerikaanse aandelen te vermijden of te verminderen, bijvoorbeeld een beleggingsrekening aan te maken binnen de “box 3” van het Nederlandse belastingstelsel of het “dubbele belastingverdrag” tussen Nederland en de VS te gebruiken.