De invloed van dividend op de prijs van opties

Het uitbetalen van dividend is direct van invloed op de prijs van een aandeel. Aandelen stijgen geleidelijk inherent aan het uit te keren dividendbedrag tot de ex-dividend datum, waarop aandelen gemiddeld met de hoogte van het dividendbedrag dalen. Het uitkeren van dit bedrag heeft invloed op prijs van opties.

Aan de ene hand worden call-opties goedkoper in aanloop naar de ex-dividend datum, terwijl put-opties duurder worden. Hieraan ten grondslag ligt de wiskunde achter de prijzen van opties, die wij in dit artikel kort voor u uiteen zetten.

Daling van aandeelkoers op ex-dividend datum

De record date wordt door een bedrijf gebruik om te bepalen wie er dividend ontvangt. Deze datum is het moment voor het handelen in een aandeel op de ex-dividend datum. Wie dus dividend wil ontvangen, moet deze op de ex-dividend datum in zijn bezit hebben.

De dividendtransactie vindt vaak pas plaats weken na de ex-dividend datum. In theorie daalt de prijs van een aandeel dus direct op de ex-dividend datum met de hoogte van het dividend.

Invloed van dividend op de prijs van opties

Zoals gezegd is de impact van dividend op zowel call- als put opties aanzienlijk. Put opties worden duurder omdat de prijs van het aandeel daalt op de ex-dividend datum met het uit te keren dividend bedrag. Voor call-opties geldt het tegenovergestelde: deze worden goedkoper in aanloop naar de daling. Voor deze opties kan dit bedrag echter al voor een langere periode van te voren priced-in zijn.

Om de prijsdaling/stijging te verklaren werken we met een voorbeeld. Een put-optie op een aandeel is een financieel contract die de houder het recht geeft 100 aandeel te verkopen voor de strike-price gespecificeerd in het contract tot het verlopen van de optie. De schrijver, of verkoper van de optie moet dit aandeel dus kopen als de optie gehanteerd wordt (= wanneer de prijs daadwerkelijk onder de strike-price daalt (er kan dan geld verdiend worden door de optiehouder). Het effect van de ex-dividend datum is dus dat het aandeel goedkoper wordt, waarmee het dichter bij de strike-price handelt en de kans op het uitvoeren van het put-contract groter wordt, hierdoor stijgt de prijs van de optie. Voor call-optie is hetzelfde principe, maar dan omgekeerd van kracht. De contracthouder heeft hiermee het recht om de aandelen te kopen voor de gespecificeerde strike-price, wat minder aantrekkelijk wordt na een koersdaling.

 

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie