Verwachting van de olieprijs: Piek midden 2019 verwacht

Er lijkt geen einde te komen aan de recent snel-stijgende olieprijs. Op het moment van schrijven noteert en vat Brent-olie een plus van 45% ten opzichte van een jaar geleden, tegen een huidige koers van $56,66. Er lijkt geen eind te komen aan de huidige rally. Echter, Bank of America Merill Lynch publiceerde vrijdag een nieuw rapport waarin gesteld wordt dat een gemiddelde van $80 per vat verwacht wordt midden 2019, waarna de prijs zakt tot circa $71 eind 2019.

Ontwikkeling prijs van een vat Brent-olie (1 jaar)

Lange-termijn effecten hoge prijs

In het rapport van BoFAML wordt gesteld dat een contstante prijs van $80 per vat de groei van de economie met 0.2 procentput per kwartaal vertroebeld over de komende acht kwartalen, bij een prijs van $100 is de verwachting zelfs 0.5 procentpunt.

Een positieve kanttekening die gemaakt wordt is dat de zogenaamde olie-shock sterk verminderd is ten opzichte van vorige perioden met een hoge olieprijs. Het rapport stelt dat de consumptie van gas, olie en andere energievormen 8% van de consumentenbesteding bedroeg. Hedendaags is dat nog slechts 2.5%, waardoor het effect van een olie-shock beperkt blijft

Update september 2018:

Tijdens een VN vergadering heeft president Trump hard uitgehaald naar Saudi Arabië omdat zij weigeren hun productie te verhogen. Hij hamerde erop dat OPEC-producenten hun output moeten verhogen om de olieprijs te verlagen die volgens recente analistenrapporten tot wel $100 kan stijgen in 2019.

Een prijs van $100 per vat kan in potentie grote gevolgen hebben voor de wereldwijde economische groei en inflatie. Wellicht dat OPEC landen binnenkort tot nieuwe inzichten komen, maar tot die tijd blijft de oliemarkt krap.

Bron: TradeArabia

Update mei 2019:

Hoewel de prijs van een vat olie begin 2019 flink daalde, lijkt de opmars zich te hervatten. Terwijl het pessimisme over de wereldeconomie wat daalden lijkt de laatste rally een resultaat van verminderd aanbod (bron). Door stijgende geopolitieke druk op olieproducerende landen (sancties Iran, Venezuela en dreigende oorlog in Libië) blijft de prijsstijging voortduren. Voor nu lijkt duurdere olie vooral een smet voor de wereldeconomie.

Europa heeft in tegenstelling tot grootmacht Verenigde Staten geeft schalie industrie om op terug te vallen. In 2018 hadden de stijgende prijzen vooral effect op centrale banken die rentes verhoogden in een angst voor inflatie. In de V.S. én in Europa hebben beleidsbepalers het monetair beleid wat versoepeld waarmee zij de economie een boost gaven. Nog hogere olieprijzen kunnen dat effect te niet doen. Met krappe arbeidsmarkten in de westerse wereld kunnen centrale bankiers meer opgeschud worden door de druk op de inflatie van stijgende prijzen.

Op het moment is een sterk stijgende prijs nog altijd een grote mogelijkheid. Met een fragiele wereldeconomie lijkt het een blijvend oncomfortabele positie voornamelijk voor beleidsbepalers.

Categorieën Nieuws

1 gedachte over “Verwachting van de olieprijs: Piek midden 2019 verwacht”

  1. Het begint nu duidelijk te worden dat de uitgestelde investeringen van de afgelopen jaren zicht uitbetalen. De groene revolutie komt nog niet op gang en de vraag naar olie blijft naar verwachting alsmaar doorgroeien. Ik blijf de komende decennia in Shell geloven!

    Beantwoorden

Plaats een reactie