Dow Jones Index

De Dow Jones Industrial Average volgt de aandelen van enkele van de grootste blue chip aandelen in de Verenigde Staten. De index volgt 30 bedrijven op de New York Stock Exchange en NASDAQ, zoals Apple en Coca-Cola. De Dow is een van de oudste aandelenindexen ter wereld. Het werd opgericht door Charles Dow en Edward Jones in 1896, die een makkelijke manier wilden om de prestaties van een groot deel van de Amerikaanse economie te volgen. Vandaag de dag is het een van de meest bekeken aandelenindexen ter wereld.

Als een nieuwswebsite of televisie-uitzending zegt dat de markten omhoog zijn, is er een goede kans dat ze verwijzen naar de Dow.

Wat is de Dow Jones Index?

De Dow Jones Industrial Average is een aandelenindex die 30 van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten volgt. De bedrijven die het traceert zijn blue chip aandelen, wat betekent dat ze groot zijn, goed ingeburgerd, en gezien als pijlers van de economie. Veel beleggers beschouwen blue chips als stabieler dan kleinere bedrijven, en veel blue chips bieden een stabiel dividend.

Als je naar het nieuws kijkt, praten ankers vaak over de marktprestaties en zeggen ze dat het 200 punten hoger of 100 punten lager is. Typisch, als je mensen hoort praten over de markt op het nieuws, hebben ze het over de Dow.

De Dow Jones Industrial Average werd in 1896 opgericht door Charles Dow en Edward Jones. In die tijd omvatte het 12 van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten. Geen van de oorspronkelijke bedrijven die deel uitmaakten van de index blijven in de Dow.

Net als andere aandelenindexen volgt de Dow de prestaties van alle aandelen in de index samen. Op elke dag kan het zijn dat een aantal bedrijven lager zijn, terwijl andere hoger zijn. Kijkend naar de Dow laat beleggers een getal zien dat de waarde van alle bedrijven in de index vertegenwoordigt en of het is gestegen of gedaald.

De Dow Jones Industrial Average omvat slechts 30 bedrijven, ook al zijn er duizenden beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn de bedrijven in de Dow grote, gevestigde bedrijven.

Sommige critici beweren dat deze focus op de grootste bedrijven de Dow niet in staat stelt om de prestaties van de markt nauwkeurig weer te geven. Sommige beleggers geven de voorkeur aan bredere indices, zoals de S&P 500, om de algemene marktprestaties te meten. Mensen die het gebruik van de Dow ondersteunen om de markt te volgen, argumenteren dat de index 30 van de grootste bedrijven in de verschillende sectoren vertegenwoordigt, waardoor het een nauwkeurige maatstaf voor de gezondheid van de markt biedt.

Er zijn ook andere aandelenindexen die specifieke sectoren van de markt volgen. Bijvoorbeeld, de Russell 2000 volgt 2.000 bedrijven, die zich alleen richten op small-cap aandelen. Dow Jones heeft ook andere indexen, zoals de Dow Jones Transportation Index, die bedrijven in de transportsector volgt en de Dow Jones Commodity Index, die de termijnmarkt voor grondstoffen als olie, maïs en gas meet.

Hoe wordt de Dow Jones berekend?

De Dow Jones Industrial Average is een prijsgewogen marktindex. Dat betekent dat bedrijven met een hogere koers meer gewicht hebben in het beïnvloeden van de Dow. Dat betekent dat een 5% verandering in een bedrijf met aandelen ter waarde van $200 meer impact heeft dan een 5% verandering in een bedrijf met aandelen ter waarde van $50.

Om de indexwaarde te berekenen, begint u met het optellen van de prijs van een enkel aandeel in de 30 bedrijven in de index. Vervolgens deelt u het resultaat door de Dow Divisor. De Divisor wordt regelmatig aangepast om rekening te houden met aandelensplitsingen, consolidaties, dividenden en spin-offs die zich voordoen in de bedrijven die de Dow volgt.

Dit in tegenstelling tot andere aandelenindices, zoals de S&P 500, die gebruik maken van marktkapitalisatieweging. In marktcap-gewogen indexen hebben gelijke procentuele veranderingen in aandelen met verschillende waarden hetzelfde effect op de index.

Verandering van de samenstelling over de jaren

De Dow heeft sinds zijn oprichting in 1896 veel veranderingen ondergaan.

Toen de index begon, omvatte deze 12 bedrijven die industrieën vertegenwoordigen zoals tabak, katoen, elektriciteit en staal.

De index breidde zich uit tot 30 bedrijven in de jaren 1920 en omvatte enkele bedrijven die vandaag de dag nog steeds actief zijn, hoewel ze momenteel geen deel uitmaken van de Dow, zoals General Electric.

Naarmate de wereldeconomie veranderingen onderging, onderging ook de Dow. De index vertegenwoordigt 30 van de grootste, meest stabiele bedrijven in de Verenigde Staten, dus als industrieën stijgen en dalen, bewegen bedrijven in en uit de index.

Zo trad Standard Oil in 1930 toe tot de Dow omdat de productie en raffinage van olie een essentieel onderdeel van de economie werd; Eastman Kodak trad in datzelfde jaar toe tot de Dow, toen de fotografie meer ingang vond.

In tijden van grote economische onrust zijn er veel veranderingen in de Dow. De bedrijven in de index veranderden niet veel in de jaren veertig en vijftig, maar in de jaren tachtig veranderde de index veel omdat de technologie leidde tot nieuwe bedrijven die een belangrijke rol speelden in de Amerikaanse economie. Bedrijven zoals American Express, Coca-Cola en McDonald’s sloten zich aan bij de Dow in de jaren tachtig.

De opkomst van computers leidde tot verdere veranderingen in de index in de jaren negentig toen Intel, Microsoft en Hewlett-Packard zich bij de index aansloten.

De meest recente onderneming die zich bij de index heeft aangesloten is Walgreens Boots Alliance, die in 2018 de Dow is ingegaan.

Welke bedrijven zitten in de Dow Jones Index?

De 30 bedrijven die op dit moment deel uitmaken van het Dow Jones Industrial Average per 14 mei 2020 zijn:

BedrijfSymbool
3MMMM
American ExpressAXP
AppleAAPL
BoeingBA
CaterpillarCAT
ChevronCVX
CiscoCSCO
Coca-ColaKO
DisneyDIS
Dow ChemicalDOW
Exxon MobilXOM
Goldman SachsGS
Home DepotHD
IBMIBM
IntelINTC
Johnson & JohnsonJNJ
JPMorgan ChaseJPM
McDonald’sMCD
MerckMRK
MicrosoftMSFT
NikeNKE
PfizerPFE
Procter & GamblePG
Travelers Companies INCTRV
United TechnologiesUTX
UnitedHealthUNH
VerizonVZ
VisaV
WalmartWMT
WalgreensWBA
Categorieën Beleggen

Plaats een reactie