Ebit

De EBIT-formule (Earnings Before Interest and Taxes) is een indicator die de earnings before taxes and interest weergeeft. Dit is een van de belangrijke indicatoren waarmee beleggers rekening moeten houden bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Een hoge EBIT betekent dat het bedrijf een grote winst maakt, wat aantrekkelijk kan zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een hoog rendement op de investering.

Om de EBIT te berekenen, moet u bedrijfskosten (zoals grondstoffen, energie, arbeidskosten) en afschrijvingen aftrekken van de inkomsten van het bedrijf. We krijgen dus brutowinst, die vervolgens moet worden afgetrokken van rente en belastingen om EBIT te krijgen. Als een bedrijf bijvoorbeeld inkomsten heeft van 100.000 zloty, bedrijfskosten van 80.000 zloty, rente van 5.000 zloty en inkomstenbelasting van 15.000 zloty, zal de EBIT zijn 0 (100 000 – 80 000 – 5 000 – 15 000 = 0).

Houd er echter rekening mee dat EBIT slechts een van de vele factoren is waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van investeringsbeslissingen. Beleggers moeten ook de financiële positie van het bedrijf, de groeivooruitzichten en andere marktfactoren analyseren voordat ze beslissen om aandelen te kopen.