Ex Dividend

De ex-dividenddatum is een belangrijke datum in de handel in aandelen – het kopen van een aandeel voor de ex-dividenddatum betekent dat beleggers het eerstvolgende dividend uit dat aandeel kunnen krijgen, terwijl het kopen van een aandeel op of na de ex-dividenddatum betekent dat beleggers de volgende dividenduitkering niet kunnen krijgen.

De ex-dividenddatum is een van de handvol dividendgerelateerde data die beleggers helpen om te weten of ze al dan niet in aanmerking komen voor een dividend. Dividenden zijn inkomsten die sommige aandelen aan beleggers betalen, meestal op een geplande basis zoals een keer per kwartaal of een keer per jaar.

Voor aandelen die wel dividend bieden, betekent het kopen van een aandeel vóór de ex-dividenddatum dat de belegger het dividend krijgt, terwijl het kopen op of na de ex-dividenddatum (aka ex-datum) betekent dat de belegger nog niet officieel wordt geregistreerd als eigenaar van het aandeel wanneer bedrijven hun roosters controleren, en als gevolg daarvan, de volgende dividenduitkering niet zal ontvangen.

ex dividend datum voorbeeld

Voorbeeld

Laten we eens kijken naar de datum waarop ASML dividend uitkeerde aan haar aandeelhouders in 2020 op 6 mei, hier zijn de vier data die van belang zijn:

  1. Aankondigingsdatum: 22 januari 2020 – ASML kondigt aan dat het van plan is om een dividend van €2.30 wil uitkeren over het hele jaar. Daarvan willen ze €1.35 uitkeren op 6 mei 2020.
  2. Ex-dividenddatum: 24 april 2020 – De aandeelhouder moet voor deze datum ASML-aandelen hebben gekocht om recht te hebben op het eerstvolgende dividend (€1.35 uit het vorige punt). Als beleggers op deze datum of daarna aandelen kopen, komen ze niet in aanmerking om de dividenden te ontvangen.
  3. Recorddatum: 27 april 2020 – Dit is de dag waarop ASML formeel controleert welke investeerders zijn aandelen bezitten. Als beleggers niet verschijnen als officiële aandeelhouders (wat betekent dat ze geen aandelen hebben gekocht voor de ex-dividenddatum), dan zullen ze de lijst van aandeelhouders die recht hebben op dividend niet maken.
  4. Betalingsdatum: 6 mei 2020 – ASML keert dividend €1.35 uit.

Waarom dalen aandelen vaak na de ex-dividend datum?

Beleggers die hun aandelen in een bepaald bedrijf willen verkopen, kunnen ervoor kiezen om hun handel op of na de ex-dividenddatum uit te voeren om hun aankomende dividend te behouden, maar toch hun aandeel te ontladen.

Hoe werkt dat? Als een belegger zijn aandeel op of na de ex-dividenddatum verkoopt, staat hij op de registratiedatum nog steeds genoteerd als eigenaar en heeft hij dus recht op het volgende dividend.

Als gevolg hiervan stelt de verkoop op de ex-dividenddatum of net daarna de belegger in staat om zowel zijn aandelen te lossen als zijn volgende dividend te behouden. Dit kan leiden tot een trend waarbij de aandelen voorzichtig rond de waarde van hun dividend op of net na de ex-dividenddatum gaan liggen.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie