Exchange Traded Funds (ETF)

Sommige mensen willen aandelen in precies één bedrijf. Anderen willen aandelen in één soort bedrijf. ETF’s zijn voor de laatste – elke ETF bestaat uit verschillende beleggingen in verschillende onderliggende aandelen of andere effecten. Er zijn verschillende smaken van ETF’s, afhankelijk van hun beleggingsfocus, die bijvoorbeeld een bepaalde industrie (automotive of tech), een bepaalde regio (Europese of opkomende markten), of andere bepaalde categorieën van effecten kunnen zijn. Met ETF’s kunt u in een hele sector beleggen zonder dat u er één bedrijf in hoeft te kiezen. En u kunt ETF’s kopen of verkopen zoals u dat ook zou doen met een aandeel.

Voorbeeld
Als je gelooft dat cybersecurity een slimme investering is, maar je weet niet in welk cybersecurity bedrijf je moet investeren, dan hoef je er misschien niet voor te kiezen. In plaats daarvan bevat een cybersecurity ETF aandelen van verschillende cybersecurity bedrijven, waardoor u een meer gediversifieerde investering in de cybersecurity industrie krijgt.

Meest voorkomende ETF soorten

Smoothies zijn er in verschillende smaken, maten en smaken – vergelijkbaar met uw ETF’s. Soms volgen ze de aandelenindexen, zoals de S&P 500. Maar ze kunnen ook toegang bieden tot andere soorten effecten. Er zijn verschillende soorten aandelen ETF’s. U kunt ook ETF’s vinden die een onderliggende mix van valuta’s (buitenlands geld), obligaties (bedrijfsschuld) of zelfs grondstoffen (zoals ongedifferentieerde producten, zoals olie of sinaasappelsap) volgen.

Sommige veel voorkomende ETF’s die u vaak op de plank vindt, zijn dat wel:

 • SPY: De SPDR S&P 500 ETF is bedoeld om de S&P 500 aandelenindex te volgen, die bestaat uit 500 van de grootste beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven op basis van hun waarde per marktkapitalisatie. Het biedt een bepaalde smaak van de algemene Amerikaanse aandelenmarkt (d.w.z., large-cap aandelen). Deze ETF stijgt en daalt gewoonlijk in nauwe samenhang met de S&P 500-aandelenindex.
 • GLD: SPDR Gold Shares ETF is bedoeld om de prijs van een bepaalde hoeveelheid goud nauwlettend te volgen (het is zelfs een van ’s werelds grootste goudhouders geworden). Dit is een ETF die in principe bestaat uit één soort ingrediënt. Het laat je iets bezitten dat heel erg op goud lijkt, maar dan in ETF-vorm.
 • EEM: iShares MSCI Emerging Markets ETF is bedoeld om blootstelling te bieden aan de algemene beweging van meer dan 800 middelgrote en grote beursgenoteerde aandelen uit ontwikkelingslanden. Dit ETF kan worden aangehouden door beleggers die hun portefeuilles willen diversifiëren met buitenlandse aandelen, die een zeker groeipotentieel hebben en die meer bereid zijn risico’s te nemen. Maar beleggers in dit ETF zijn doorgaans blootgesteld aan dezelfde politieke, valuta- en marktrisico’s die van invloed zijn op de onderliggende bedrijven in de opkomende markten van het fonds.

Is een ETF hetzelfde als een beleggingsfonds?

Beide bevatten het woord “fonds”, maar ze zijn niet precies hetzelfde. Ook beleggingsfondsen en ETF’s kunnen toegang bieden tot een breder scala aan beleggingen in één, gebundeld, fonds. Er zijn ook twee primaire typen beleggingsfondsen (open-end en close-end), die elk verschillende mogelijkheden kunnen bieden. Maar hoewel ETF’s en beleggingsfondsen beide een diversificatie van de beleggingen bieden, verschillen ze in hun structuur, hun voordelen en hun risico’s. Hier zijn een paar verschillen:

 1. Een ETF kan de hele dag door op beurzen worden verhandeld tegen verschillende prijzen, zoals een aandeel. Maar veel beleggingsfondsen (zoals open-end beleggingsfondsen) zijn slechts één keer per dag geprijsd, aan het eind van een handelsdag, en kunnen pas worden ingewisseld nadat de prijs dagelijks is vastgesteld als de handel is afgelopen.
 2. ETF’s worden doorgaans niet actief beheerd. Ze zijn meestal ontworpen om passief een bepaalde sector, index of bundel van effecten te volgen, zodat de beheersvergoedingen lager kunnen zijn.
 3. Onderlinge fondsen worden meestal actief beheerd door een fondsbeheerder.

Voordelen van ETF’s

ETF’s bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten fondsen, zoals beleggingsfondsen. Houd er rekening mee dat ondanks deze voordelen alle ETF’s risico’s met zich meebrengen op basis van de onderliggende beleggingen die zij aanhouden (en waar u als belegger bijvoorbeeld als houder van een ETF exposure op zou krijgen):

 • Intraday” handel: Net als bij een aandeel kunnen de prijzen van ETF’s gedurende de dag bewegen en kunnen ze gedurende de hele handelstijd worden verhandeld. Daghandelaren kunnen bijvoorbeeld ’s ochtends een ETF kopen, tijdens de lunch verkopen en ’s middags weer kopen. Een open-end beleggingsfonds daarentegen kan slechts één keer per dag, na sluiting van de markt, tegen de eindprijs van het fonds worden ingewisseld.
 • Meerdere transacties: ETF’s handelen als een aandeel op de beurs op meer dan één manier. Naast het kopen van losse aandelen van ETF’s, kunt u bij sommige aandelenbrokers ook enkele ETF’s short verkopen of bepaalde ETF’s met marge kopen.
 • Lagere vergoedingen: Onderlinge fondsen worden over het algemeen actief beheerd door een fondsbeheerder, dus ze brengen doorgaans kosten in rekening voor deze dienst. Maar omdat ETF’s vaak passief de bewegingen van een index of effect volgen zonder veel actieve menselijke richting, vragen ze meestal niet zoveel beheersvergoedingen. Ze hebben wel ratio-provisies, zoals andere soorten fondsen, die de uitgaven van het fondsbedrijf dekken.
 • Diversiteit: De grote verscheidenheid aan beschikbare ETF’s maakt het gemakkelijker om diversiteit in uw portefeuille aan te brengen. Verschillende en steeds meer niche ETF’s zijn gespecialiseerd in bepaalde sectoren, gebieden en effecten die kunnen helpen om uw andere beleggingen in evenwicht te brengen.
 • Dividenden en winsten: ETF-houders zijn indirect eigenaar van de onderliggende bedrijven waarin het fonds aandelen aanhoudt, dus zij ontvangen een deel van de voordelen van de onderliggende aandelen waarin het ETF belegt, inclusief de dividenden die aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

Nadelen en risico’s van ETFs

Beleggen is serieus, ongeacht het soort belegging – aandelen, grondstoffen, beleggingsfondsen of ETF’s. Naast de voordelen van een ETF zijn er ook belangrijke nadelen om in gedachten te houden. En net als elke investering brengen ETF’s risico’s met zich mee, of het nu gaat om het risico van de algemene markt of het specifieke risico van de bedrijven waarin wordt belegd. Hier zijn enkele belangrijke nadelen om in gedachten te houden:

 • Verscheidenheid: Hoewel ETF’s diversiteit in een portefeuille kunnen brengen, zijn ze zelf niet allemaal divers. Sommige bieden toegang tot een grote verscheidenheid aan aandelen binnen een specifieke regio, sector of onderwerp, maar niet allemaal. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van wat de ETF waarin u belegt precies inhoudt en of dat uw beleggingen daadwerkelijk diversifieert, als dat is wat u nastreeft.
 • Meer (of minder) actief beheer: Sommige ETF’s worden actiever beheerd dan andere die een index passief volgen. Zorg ervoor dat u de beheerstijl van de ETF kent, want een ETF met een actiever beheer zal doorgaans een hogere vergoeding voor die dienst vragen. Vergoedingen kunnen rendementen uithollen of verliezen verergeren.
 • Marktinstabiliteit: De ETF’s hebben wat serieuze aandacht gekregen. De groei van de populariteit van ETF’s in de afgelopen tien jaar heeft geleid tot een golf van fondsen die verschillende indices of sectoren volgen. Als gevolg daarvan kan de marktvolatiliteit worden versterkt door de algoritmische beleggingen van sommige fondsen.
 • Verhandelbaarheid: ETF’s kunnen de hele dag door als een aandeel handelen, maar dat betekent niet dat ze noodzakelijkerwijs gemakkelijk te verhandelen zijn. Sommige ETF’s die zich richten op meer niche- of obscure sectoren kunnen relatief weinig kopers en verkopers hebben, waardoor het moeilijker is om uw ETF-aandelen snel te verhandelen tegen een prijs die u wilt.
 • Hefboomwerking en volatiliteit: Sommige ETF’s zijn ontworpen om de bewegingen van de markt te versterken.
Categorieën Beleggen

Plaats een reactie