Wat zijn financiële derivaten?

Financiële derivaten zijn concracten die hun waarde ontlenen aan de onderliggende effecten. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, grondstoffen of valuta zijn. Wellicht is deze uitleg wat kort door de bocht. Daarom leggen we je in dit artikel kort uit hoe financiële derivaten werken en wat de meest voorkomende derivaten zijn.

financiële derivaten

Dus, welke soorten zijn er? De meest bekende en gebruikte financiele derivaten zijn futures, forwards, opties en swaps:

  • Futures: De naam onthult het eigenlijk al, futures zijn contractuele overeenkomsten om een bezit tegen een bepaald prijs te kopen op een toekomstige datum. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken met een tegenpartij om 100 vaten olie voor €60 per stuk te kopen op 31 juli. Als ik het futures contract nog heb op de verloopdatum (31 juli), dan zit ik met een groot aantal vaten op de proppen. Goed om te weten is dat de meeste futures handelaren niet geïnteresseerd zijn in het bezit van de belegging, ze willen vooral geld verdienen aan fluctuaties in de koers voor de verloopdatum.
  • Forwards kunnen worden gezien als het maatpak onder de futures. Anders dan futures zijn forwards ‘handgemaakt’. Waar futures veel verhandeld worden via bekende beurzen, zijn forwards vaak overeenkomsten tussen bijvoorbeeld banken en boeren, waarmee de boeren risico kunnen afdekken.
  • Opties geven je de mogelijkheid om een product te kopen voor een vooraf gestelde prijs. Een kenmerkend verschil met futures: je hoeft het product niet per se te kopen (zoals bij een future wel het geval is). Wanneer je dus een optie bezit die het recht geef een aandeel voor €30 te kopen wanneer dit aandeel €20 waard is dan zul je de optie niet willen uitoefenen (je wilt niet kopen voor een prijs hoger dan de marktprijs). Echter wanneer het aandeel €40 waard is kun je dus kopen met een korting van €10. In dit geval kun je de optie uitoefenen en winst maken.
  • Swaps stellen twee partijen instaat om een deal te sluiten die voor hen beide interessant is. Bedrijf A wil bijvoorbeeld een grote lening afsluiten met een looptijd van 30 jaar, maar kan hiervoor geen geschikte rente vinden bij een bank voor die looptijd. In plaats van akkoord te gaan met een slechte rente, kunnen zij een swap overeenkomst sluiten met bedrijf B, dat op dit moment goedkoper kan lenen voor de looptijd van 30 jaar. Natuurlijk kan bedrijf B hier ook van profiteren, door bijvoorbeeld een geschiktere rente te vinden die bedrijf A geboden is voor een kortere looptijd.

Zoveel derivaten, wat maakt het eigenlijk allemaal uit?

In eerste instantie kan het allemaal wat obscuur en complex lijken, maar praktisch gezien elk bedrijf of overheid handelt in toekomstige prijzen met financiële derivaten. De derivatenmarkt is dan ook gigantisch: groter dan alle andere markten tezamen.

Gelukkig voor de kleine belegger is de derivatenmarkt niet exclusief voor financiële grootmachten geschikt. De particuliere belegger kan ook geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die derivaten bieden, in de praktijk komt zijn er voor particulieren twee interessante mogelijkheden: opties en futures.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie