Free float

De free float van een onderneming verwijst naar het aantal uitstaande aandelen dat beschikbaar is voor het publiek voor de handel. De free float is dus het aantal vrij verhandelbare aandelen

Formule en berekenen

Free float wordt soms ook wel float of “vrij verhandelbare aandelen” genoemd.

De vergelijking voor free float is als volgt:

free float

Free float wordt over het algemeen omschreven als alle aandelen die door beleggers worden gehouden, met uitzondering van beperkte aandelen die door ingewijden van de onderneming worden gehouden. Beperkte aandelen, die in het bezit zijn van het management van de onderneming, functionarissen en andere diverse insiders, vallen hier niet onder omdat wordt verondersteld dat deze aandelen op zeer lange termijn worden aangehouden.

Voorbeeld

Als een bedrijf 100 miljoen aandelen heeft uitstaan, en 30 miljoen daarvan zijn restricted shares, dan zou de free float de resterende 70 miljoen aandelen zijn die beschikbaar zijn voor de handel (100 miljoen – 30 miljoen = 70 miljoen). De restricted shares kunnen in dit geval bijvoorbeeld in handen zijn van de oprichter van het bedrijf.

Waarom Free Float belangrijk is

De free float van een bedrijf is belangrijk voor potentiële beleggers omdat het inzicht biedt in de volatiliteit van de aandelen van het bedrijf. Aandelen met een kleine free float hebben de neiging volatieler te zijn omdat er slechts een beperkt aantal aandelen kan worden gekocht of verkocht in het geval van groot handelsnieuws. Om dezelfde reden zijn bedrijven met grotere free floats over het algemeen minder vluchtig.

Institutionele beleggers geven er de voorkeur aan om te beleggen in aandelen met een grote free float, omdat ze een aanzienlijk aantal aandelen kunnen kopen of verkopen zonder dat dit een grote invloed heeft op de koers van het aandeel.

Analyse

Een goed voorbeeld van het belang van fee float kwam naar voren in de beursgang van Saudi Aramco in 2019. Bij deze IPO was de Free Float enorm laag. Slechts 1.5% van het bedrijf werd vrij verhandelbaar gemaakt.

free float voorbeeld

De totale marktwaarde van het aandeel kwam uit op bijna $2 biljoen, echter was dus slechts 1.5% beschikbaar voor vrije handel. Daarmee kan ook worden getwijfeld aan de prijs van het aandeel. Wanneer bijvoorbeeld een groter deel

Minder zeggenschap door lage free loat

Door de lage free float kan Saoedi-Arabië beslissingen doordrukken die goed zijn voor het land, maar niet noodzakelijkerwijs voor de minderheidsaandeelhouders van Aramco. Uit een verklaring op dinsdag bleek dat de staatscontrole nog groter zal zijn dan eerder werd gedacht: overheidsentiteiten kochten 13,2% van de Aramco IPO-aandelen die aan instellingen werden verkocht.

Conclusie

Voor dat u belegt in een bedrijf is het interessant de free float te bekijken. Bekende aandelen als Microsoft en Amazon hebben een free float die ruimer is dan 80%. Echter zijn er bedrijven met een erg lage free float. De lage free float zorgt voor minder invloed van de gewone belegger, en een minder nauwkeurige marktprijs.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie