Hefboomwerking

Het hefboomeffect is een investeringsstrategie waarbij geleend kapitaal wordt gebruikt om het potentiële rendement van een investering te verhogen. Leverage kan ook betrekking hebben op het schuldbedrag dat wordt gebruikt om een actief te financieren. Als u een investeringsplan hebt en er sterk in gelooft, wilt u misschien zoveel mogelijk geld in dat plan investeren.

Leverage is de strategie van het lenen van extra geld dat u gebruikt om te investeren. Mensen kunnen de hefboomwerking gebruiken om potentiële winsten – maar ook potentiële verliezen – uit een investeringsplan te versterken. Bedrijven kunnen het hefboomeffect gebruiken om uitbreiding of extra projecten te financieren die ze willen ondernemen.

Voorbeeld

Als u €5.000 hebt om te investeren en besluit dat u het wilt gebruiken om aandelen te kopen van een aandeel dat €100 per aandeel kost, kunt u maximaal 50 aandelen kopen. Om gebruik te maken van de hefboomwerking zou u een extra €5.000 kunnen lenen, waardoor u tot 100 aandelen van het bedrijf waarin u wilt investeren, zou kunnen kopen. U hebt uw investering met een hefboomwerking van 2:1 benut. Uw potentiële winst is in dit scenario veel groter – en uw potentiële verlies ook.

Wat is hefboomwerking en waarom is het belangrijk?

Een persoon of bedrijf maakt gebruik van een hefboomwerking als ze geld lenen dat ze later gebruiken om te investeren. Voor een persoon kan hij/zij de hefboomwerking gebruiken om een huis te kopen, een auto te kopen of te investeren in de aandelenmarkt. Bedrijven kunnen het hefboomeffect ook gebruiken om te investeren in de markt, maar meer typisch gebruiken bedrijven het hefboomeffect om te investeren in nieuwe faciliteiten, winkels of andere uitbreidingsmethoden.

Het hefboomeffect is krachtig omdat het mensen en bedrijven een manier geeft om hun kasreserves te vergroten, wat het effect van hun investeringen versterkt. Bedrijven die gebruik maken van het hefboomeffect kunnen sneller groeien dan ze anders zouden doen, ervan uitgaande dat hun investeringen goed uitpakken. Op dezelfde manier kunnen individuele beleggers een hoger rendement verdienen door gebruik te maken van de hefboomwerking.

Aan de andere kant, als een belegging met hefboomwerking slecht presteert, worden de verliezen versterkt, wat betekent dat bedrijven sneller kunnen falen – of dat beleggers meer geld kunnen verliezen.

Hoe werkt een hefboomeffect?

De hefboomwerking werkt door het effect van een investering te versterken. Bekijk dit voorbeeld:

Je staat op het punt om €100 in te zetten op het resultaat van een muntgravure. Als het op hoofden komt, verdubbel je je geld. Als het op staarten komt, krijg je niets. In het beste geval verdien je €100. In het slechtste geval verlies je €100.

Als je de hefboomwerking gebruikt om nog eens €100 te lenen, kun je €200 inzetten op het opgooien van de munt. Nu kun je twee keer zoveel verdienen of verliezen op basis van het resultaat van het opgooien van de munt. Je hebt je weddenschap 2:1 benut. Zolang je mensen kunt vinden die je geld willen lenen, kun je je inzet blijven gebruiken om de resultaten van een winst of verlies nog verder te versterken.

Als u €4.900 leent, kunt u €5.000 inzetten op de munt flip, ook al heeft u slechts €100 van uw eigen geld, weglopen met €10.000 of €0 (en €4.900 verschuldigd), afhankelijk van de resultaten van de munt flip.

Dit voorbeeld illustreert de risico’s en beloningen van de hefboomwerking. Er zijn tientallen muntstukken nodig om een kans te maken om met €10.000 weg te lopen als u met €100 begint en blijft winnen en winnen. Door gebruik te maken van de hefboomwerking kunt u dat aantal veel sneller bereiken. Aan de andere kant, als je de flip verliest, heb je geen geld en moet je een manier bedenken om je nieuwe schuld te betalen.

In al deze scenario’s moet je het geleende geld terugbetalen, plus eventuele rente, zodat je werkelijke winst minder zal zijn dan het volledige bedrag dat je ontvangt van het winnen van de munt flip. Als je €4.900 hebt geleend zodat je €5.000 kunt inzetten en €10.000 kunt winnen, moet je de €4.900 terugbetalen, waardoor je uiteindelijk €5.100 overhoudt. Als je de munt flip verliest, ben je je oorspronkelijke investering van €100 kwijt, en moet je nog steeds de lening terugbetalen, waardoor je een saldo van -4.900 euro overhoudt.

In de context van het bedrijfsleven kan het hefboomeffect een bedrijf helpen om sneller uit te breiden. Als het €100.000 kost om een nieuwe winkellocatie te openen, kan een bedrijf €500.000 lenen om vijf extra locaties te openen. Als die locaties slagen, zal de winst veel hoger zijn dan met slechts één winkel; de lening is echter nog steeds verschuldigd. Als die locaties falen, zal het bedrijf geld verliezen op de nieuwe locaties – en zal het het geleende geld terug moeten betalen.

Welke soorten zijn er?

Voor bedrijven zijn er twee soorten leverage: financiële leverage en operationele leverage. Financiële hefboomwerking is geleend geld dat het bedrijf gebruikt voor investeringen.

Operationele hefboomwerking is een boekhoudkundige formule voor de manier waarop de bedrijfskosten van een bedrijf zich verhouden tot de inkomsten. Een bedrijf met hogere vaste kosten zal meer impact ondervinden van een stijging van de inkomsten in vergelijking met een bedrijf met meer variabele kosten. Op dezelfde manier zullen bedrijven met hogere vaste kosten meer verliezen dan een bedrijf met variabele kosten wanneer de winst daalt.

Bedrijven met een hoog operationeel hefboomeffect moeten het risico van een dergelijk hefboomeffect begrijpen. Om de impact van slechte prestaties te verminderen, hebben bedrijven met een hoge operationele leverage effectieve prognose-instrumenten nodig om de toekomstige vraag van klanten te voorspellen. Als het bedrijf zijn voorspellingen kan gebruiken om de vaste productiekosten te verlagen (bijvoorbeeld door de lease van een productiefaciliteit te laten aflopen in plaats van deze te vernieuwen), kan het zijn potentiële verliezen als gevolg van de lage vraag van klanten verminderen.

Voordelen en nadelen van financiële hefboomwerking

De financiële hefboomwerking is niet inherent goed of slecht. Het is een instrument dat beschikbaar is voor bedrijven en investeerders en dat goed of slecht kan worden gebruikt. Financiële hefboomwerking versterkt de resultaten van de investering, zodat bedrijven en particulieren die goed investeren er voordeel uit halen. Degenen die slecht investeren moeten de negatieve effecten aanpakken. Beleggingsrendementen kunnen nooit worden gegarandeerd. Alle investeringen brengen risico’s met zich mee.

De voordelen van financiële hefboomwerking zijn onder meer:

  • Versterkte winst uit succesvolle investeringen.
  • Kleine bedrijven hebben toegang tot het kapitaal dat nodig is om te groeien.
  • Particulieren en bedrijven met meer beschikbare liquide middelen kunnen profiteren van schaalvoordelen.

De nadelen van financiële hefboomwerking zijn onder meer:

  • Versterkte verliezen als gevolg van mislukte investeringen.
  • Particulieren en bedrijven moeten rente betalen over geleend geld.
  • Door de hefboomwerking kunnen mensen en bedrijven meer geld verliezen dan ze hebben, waardoor ze mogelijk failliet gaan.
  • Het aangaan van schulden vermindert de toegang tot extra schulden totdat de oorspronkelijke schuld is betaald.
  • Als een investering slecht presteert, kan de geldschieter in de handel een margin call doen, waardoor de belegger gedwongen wordt genoeg effecten te verkopen om zijn schuld terug te betalen of andere vormen van schuldfinanciering te gebruiken.
Categorieën Beleggen

Plaats een reactie