Hefboomwerking

Hefboomwerking is een hulpmiddel waarmee beleggers potentiële winsten of verliezen uit beleggingen kunnen verhogen door extra kapitaal te gebruiken. Hefboomwerking werkt volgens het principe van “buy more than you have”, Wat betekent dat een belegger meer geld kan investeren dan hij eigenlijk heeft.

Er zijn verschillende soorten hefboomwerking, maar ze werken allemaal volgens een vergelijkbaar principe. Een hefboom van 1:10 betekent bijvoorbeeld dat een belegger 10 keer meer geld kan investeren dan hij eigenlijk heeft. In de praktijk betekent dit dat als een belegger een kapitaal van 100 PLN heeft, hij 1000 PLN kan beleggen.

Hefboomwerking kan zowel worden gebruikt in situaties waarin een belegger verwacht dat de prijzen van activa zullen stijgen, als in situaties waarin hij verwacht dat de prijzen zullen dalen. In het eerste geval kan de belegger zijn potentiële winst verhogen als de activaprijs echt stijgt. In het tweede geval kan de belegger zijn potentiële verliezen verminderen als de activaprijs echt daalt.

Houd er echter rekening mee dat leverage ook veel risico ‘ s met zich meebrengt. Als een belegger verwacht dat de prijs van een actief zal stijgen, maar de prijs daadwerkelijk daalt, kan dit leiden tot grotere verliezen dan wanneer de belegger geen hefboomeffect heeft gebruikt. Daarom vereist het gebruik van hefboomwerking grote voorzichtigheid en aandacht voor de risico ‘ s die eraan verbonden zijn.