In-the-money, at-the-money en out-of-the-money

Bij het bespreken van de handel in opties hoort u vaak mensen praten over opties die “in-the-money”, “at-the-money” of “out-of-the-money” zijn.

Een optie die in-the-money is een optie die een intrinsieke waarde heeft, in plaats van een waarde die wordt veroorzaakt door het potentieel voor de prijs van een aandeel te veranderen voordat de optie afloopt.

Voor een call-optie betekent dit dat de uitoefenprijs onder de huidige koers van het aandeel ligt. Dat laat de optiehouder toe om de optie uit te oefenen en de aangekochte aandelen onmiddellijk te verkopen tegen een hogere prijs.

Voor een putoptie betekent dit dat de uitoefenprijs boven de huidige koers van het aandeel ligt. De optiehouder kan aandelen van de markt kopen en de optie uitoefenen om ze tegen een hogere prijs te verkopen.

“At-the-money” heeft dezelfde betekenis voor puts en calls en geeft aan dat de uitoefenprijs en de werkelijke prijs gelijk zijn.

Een out-of-the-money optie heeft geen intrinsieke waarde. De optiehouder zou de optie niet kunnen uitoefenen en geen winst maken.

Dat betekent niet dat out-of-the-money opties waardeloos zijn. De aandelenkoersen veranderen vaak, dus er is altijd de mogelijkheid dat een out-of-the-money optie verandert in een in-the-money optie als de prijzen veranderen. Dit geeft enige waarde aan opties die out-of-the-money zijn.

Sommige mensen zullen profiteren van het feit dat out-of-the-money opties meestal niet worden uitgeoefend, waardoor ze worden verkocht aan mensen die willen wedden op de beweging van een effect. Door de verkoop van deze opties, kunnen mensen wat inkomen verdienen door het verzamelen van de premie betaald voor deze opties. Als deze opties in-the-money worden, kan de optieverkopers uiteindelijk geld verliezen.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie