Long en short posities verschil

Investeren in de financiële markt kan zowel spannend als stressvol zijn, vooral voor mensen die net beginnen met dit onderwerp. Een van de basisbegrippen die het waard is om te weten is het verschil tussen een korte en een lange positie.

Een shortpositie, ook wel een verkoop aan toonder genoemd, is wanneer een belegger activa (bijvoorbeeld aandelen, valuta ‘ s, grondstoffen) van een andere persoon of instelling koopt met de bedoeling deze later tegen een hogere prijs te verkopen. De belegger verwacht dus dat de activaprijs zal dalen en in staat zal zijn om het met winst te verkopen.

Een longpositie, ook wel een aankoop aan toonder genoemd, betekent het kopen van activa met de bedoeling deze op de lange termijn te houden om te profiteren van hun prijsverhoging. De belegger verwacht dat de activaprijs zal stijgen en in staat zal zijn om het tegen een hogere prijs te verkopen dan degene waartegen hij het heeft gekocht.

Het verschil tussen een korte en een lange positie is dus hoe de belegger verwacht te profiteren van de investering. In het geval van een shortpositie verwacht de belegger een daling van de prijs van het actief, en in het geval van een longpositie verwacht hij hun groei.

Houd er rekening mee dat beide posities risico ‘ s met zich meebrengen.