Market Order (Bestens Order)

Een market order (ook bekend als bestens order) is een verzoek van een belegger om een aandeel of belegging te kopen of verkopen voor de beste mogelijke prijs in de markt. Dit verzoek plaatst een belegger bij een aandelenbroker. Een market order is daarmee de snelste manier om een aandeel te kopen of verkopen. Voor grote aandelen betekent dit vaak een kleine verschil ten opzichte van de huidige marktprijs van de belegging. Er zijn echter ook potentiƫle nadelen verworven aan market orders.

In dit artikel leggen we uit hoe market orders werken en waarom ze gebruikt worden. Daarnaast geven we aandacht aan de risico’s van dit type beleggingsorder.

Hoe werkt een market order?

Een bestens order wordt beschouwd als de meest elementaire van alle orders. Het is bedoeld om zo snel mogelijk te worden uitgevoerd tegen de huidige vraagprijs voor een effect. Daarom zijn er bij bepaalde makelaars ook handelstoepassingen met een koop/verkoop-knop. Door op deze knop te drukken wordt meestal een marktorder uitgevoerd. In de meeste gevallen worden voor marktorders de laagste commissies van elk type order berekend, omdat ze weinig werk vragen van een aandelenbroker.

Wanneer gebruik je een market order?

Market orders zijn vooral geschikt voor beleggingen met een zeer groot volume. Denk hierbij aan aandelen, futures of ETFs die vele miljoenen keren per dag worden verhandeld (zoals aandelen Shell of Microsoft).

In de praktijk wordt een market order snel verwerkt door de aandelenbroker, waarna je zult zien dat je belegging gekocht of verkocht is in de buurt van de marktprijs.

Voor kleinere (small-cap) aandelen is het echter een ander verhaal. Er zijn aandelen die per dag doorgaans weinig verhandeld worden. Je kunt je dan voorstellen dat de market orders soms worden voldaan tegen onverwacht hoge prijzen.

De risico’s van market orders: effect met lage volumes

Een voorbeeld van een hoog-volume aandeel: doorgaans is de spread hierin klein. Een aandeel Microsoft heeft bijvoorbeeld een laagste laat prijs (laagste prijs waarop iemand bereid is te verkopen) op 160.04 staan en een hoogste bied prijs (hoogste prijs waarop iemand bereid is te kopen) op $160.01 (doorgaans zijn de verschillen nog kleiner). Wanneer de belegger dan een market order plaats om te kopen, wordt de hoogste ask prijs opgezocht, in dit geval dus $160.04. Er is weinig aan de hand, je hebt de aandelen gekocht tegen een prijs van $160.04, wat procentueel niet veel verschilt van de prijs die anderen doorgaans het aandeel bieden.

Echter: stel dat het volume in verhandelde aandelen veel lager is (bijvoorbeeld bij kleine beursgenoteerde met weinig beschikbare vrij verhandelbare aandelen), dan kan de laagste laat prijs op bijvoorbeeld $25 staan en de hoogste bied prijs op $20. Wanneer de belegger in dit geval een koop market order plaatst, zal de transactie plaatsvinden op $25. Dit is mogelijk problematisch omdat dit 25%(!!) hoger is dan de vraagprijs. Het zal dus lastig worden om binnen korte tijd nog iemand te vinden die bereid is $25 te betalen (lees de bied van $20). Dit is dus een flink potentieel risico.

Conclusie

Market orders zijn dus een type order om snel in- of uit te kunnen stappen in een belegging. Tegelijkertijd moet de belegger waakzaam zijn, vooral bij aandelen die niet vaak verhandeld kunnen worden, omdat men tegen een onverwachte prijs effect kan kopen of verkopen met market orders.

Categorieƫn Beleggen

Plaats een reactie