Marktorder vs limiet order

Een marktorder is een soort order die op een beurs wordt geplaatst. Het gaat om het kopen of verkopen van een bepaald aantal aandelen of andere financiële instrumenten tegen de huidige marktprijs. Deze order wordt onmiddellijk uitgevoerd, wat betekent dat de belegger niet hoeft te wachten tot de koper of verkoper verschijnt tegen de gewenste prijs.

Een limietorder is een soort marktorder waarin een belegger aanvullende voorwaarden stelt met betrekking tot de aan-of verkoopprijs van financiële instrumenten. Zo kan het zichzelf beschermen tegen ongunstige marktveranderingen en het risico op financiële verliezen verminderen.

Een limietorder bestaat uit twee delen: de limietprijs en het aantal financiële instrumenten dat de belegger wil kopen of verkopen. De marginale prijs is de maximale of minimale prijs die een belegger bereid is te betalen of te ontvangen voor financiële instrumenten. Als de marktprijs De door de belegger vastgestelde limietprijs bereikt, wordt de order automatisch uitgevoerd.

Een limietorder heeft verschillende voordelen ten opzichte van een marktorder. Allereerst stelt het de belegger in staat om de prijs te bepalen waartegen hij financiële instrumenten wil kopen of verkopen.