Nasdaq

De Nasdaq Stock Market is een beurs die geworteld is in de technologie als de eerste wereldwijde elektronische marktplaats. Gebouwd door de National Association of Securities Dealers (NASD) in 1971, werd Nasdaq gelanceerd om de handel snel en computergericht te maken (er zijn geen mensen op de beursvloer van Nasdaq, alleen machines). Met dat technologische erfgoed trok Nasdaq een groot aantal technologiegerichte bedrijven naar de beurs.

Vandaag de dag weerspiegelt de Nasdaq Composite Index dat – Het is een aandelenindex die bestaat uit meer dan 3.000 bedrijven die op de Nasdaq beurs genoteerd staan. Omdat veel van deze bedrijven technologiebedrijven zijn, kijken investeerders naar de Nasdaq om te peilen hoe het met de technologie-aandelen gaat.

Voorbeeld
Toen elektrische autopionier Tesla zijn aandelen openbaar wilde maken, koos hij voor de beurs van Nasdaq voor zijn Initial Public Offering (IPO). En binnen de lijst van meer dan 3.000 aandelen die op de Nasdaq Composite aandelenindex staan, is tech sterk aanwezig: Google, Amazon, Microsoft.

Geschiedenis van de Nasdaq

Je hoort de term “Nasdaq” vooral op twee manieren gebruikt worden.

 • Wat doet de Nasdaq vandaag?” Dat verwijst naar de aandelenindex van Nasdaq, de Nasdaq Composite, die de bredere voorraadbewegingen van de technische industrie weerspiegelt (meer daarover hieronder).
 • De Nasdaq Exchange is ’s werelds eerste elektronische handelsvloer waarop bedrijven (vaak technische bedrijven) hun aandelen noteren – Veel van die bedrijven (meer dan 3.000 van hen) worden dan gevolgd op de Nasdaq Composite index om een idee te geven van hoe het met de technologiesector gaat (meer daarover hier).

De Nasdaq is de tweede grootste beurs ter wereld naar marktkapitalisatie en de eerste elektronische werd op 7 februari 1971 gelanceerd door de Nationale Vereniging van Effectenhandelaren. Eerst maakte het geautomatiseerde noteringen mogelijk en daarna begon het met het verhandelen van aandelen. Het idee was om nieuwe technologie – die op dat moment bestond uit computers – in te bouwen om de handel zo elektronisch en efficiënt mogelijk te maken.

Nasdaq groeide al snel een rivaliteit met de New York Stock Exchange (“NYSE”) omdat het zich steeds meer richtte op technologie als differentiator. De beurs van Nasdaq werd de eerste die het mogelijk maakte om online te handelen. En in tegenstelling tot de NYSE heeft Nasdaq geen handelsvloer met mensen die orders van elkaar aannemen – Het is puur elektronisch. Omdat technologiebedrijven een beursgang openbaar wilden maken, trok Nasdaq’s inzet voor technologie verschillende technologiebedrijven aan, zoals Microsoft of Oracle.

Nasdaq bleef zijn aandelenmarkt uitbreiden door middel van partnerschappen en overnames. Zo verwierf het bijvoorbeeld de Philadelphia Stock Exchange en vormde het in 1992 zijn eerste “intercontinentale verbinding” met de London Stock Exchange. In 2006 scheidde Nasdaq zich af van zijn oorspronkelijke stichtende partner, NASD, zodat het landelijk als beurs kon opereren. Een jaar later voegde het een Scandinavische beurs toe, OMX.

Vandaag de dag, nu de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt meer technologiegericht zijn geworden, heeft de NYSE haar marketing naar technologiebedrijven uitgebreid. Recente high-profile IPO’s van Twitter, Alibaba en Uber hebben aangetoond dat de Nasdaq niet langer de noteringen van de aandelen van technologiebedrijven domineert.

Wat is de Nasdaq composite?

Als je naar een stel aandelen kijkt, zie je niet noodzakelijkerwijs hoe het met de markt gaat. Aandelenindexen helpen daarbij – Het zijn formules die een nummer creëren om de bredere markt of een specifieke industrie te meten, om u een gevoel te geven van hoe het er in een enkele momentopname aan toe gaat. De aandelenindexen worden berekend met behulp van de aandelenkoersen van de aangesloten bedrijven.

Wanneer een belegger zich afvraagt wat er met de technische sector aan de hand is, wenden ze zich meestal tot Nasdaq Composite. Hoewel veel meer bedrijven hun aandelen op de Nasdaq Exchange hebben genoteerd, zijn er meer dan 3.000 bedrijven opgenomen in deze Nasdaq aandelenindex. En de Nasdaq Composite heeft een aantal belangrijke kenmerken:

 • Het is tech heavy: Aangezien alle bedrijven die op de Nasdaq beurs genoteerd staan in de index zijn opgenomen, en de meeste bedrijven op de Nasdaq beurs tech bedrijven zijn, heeft de Nasdaq een zware tech invloed.
 • Het is gewogen: De aandelen worden gewogen in de index om rekening te houden met hun verschillende grootte (hun grootte is hun waarde door marktkapitalisatie). Dat komt omdat de waarde van tech gigant Amazon veel groter is dan die van tech camera pionier GoPro’s, dus de index gebruikt een formule om dat te verantwoorden.
 • Het is internationaal: In tegenstelling tot andere indexen (zoals de S&P 500 of de Dow) zijn Nasdaq Composite bedrijven niet alleen in de VS gevestigd.
 • Het zijn niet alleen aandelen: De index omvat een verscheidenheid aan tech-gerelateerde effecten, waaronder vastgoedbeleggingsfondsen (REITS zijn verhandelbare vastgoedbeleggingen), Exchange Traded Funds (ETF’s zijn verhandelbare fondsen die meestal bestaan uit een stel aandelenbeleggingen), en American Depository Receipts (ADR’s zijn buitenlandse aandelen die in de VS worden verhandeld), om er maar een paar te noemen.

Hoe wordt de Nasdaq berekend?

De hele dag door wordt de Nasdaq Composite berekend op basis van prijzen die één keer per seconde worden herzien. Op het einde van de beursdag wordt de definitieve Nasdaq Composite vastgesteld en gerapporteerd om 16.16 uur EST (de markten sluiten de handel om 16.00 uur EST).

Er bestaat een wiskundig proces om de indexwaarde van de Nasdaq te bepalen. Vergeet niet dat er meer dan 3.000 aandelenwaarden nodig zijn om deze om te zetten in een enkel aandelenindexnummer. En het proces omvat 3 belangrijke elementen: Een gewogen getal, de “Laatste Prijs” (de meest recente prijs van het effect op de lijst), en de “indexdeler”.

Hier is hoe het naar beneden gaat. Ten eerste gebruikt Nasdaq een methode om een aandeel te wegen op basis van zijn beurskapitalisatie om ervoor te zorgen dat zijn invloed op het uiteindelijke aantal overeenstemt met de grootte van het bedrijf. Vervolgens worden alle aandelengewichten van elk betrokken effect vermenigvuldigd met de meest recente koers van het effect. De som van deze cijfers wordt dan gedeeld door een “indexdeler” die door Nasdaq wordt bepaald. En voila, je hebt de Nasdaq Composite index.

De index is niet puur technologisch, maar bestaat ook uit verschillende industrieën – Zo vallen ze vanaf mei 2018 per industrie onder de Nasdaq Composite, van de meest vertegenwoordigde tot de minst vertegenwoordigde sector

 • Technologie (46,40%)
 • Consumentendiensten (20,16%)
 • Gezondheidszorg (10,86%)
 • Financieel (8,59%)
 • Industriële sector (6,32%)
 • Consumptiegoederen (5,49%)

Wat is het verschil tussen de Nasdaq, Dow en S&P500?

Zet een financiële tv-show aan en je zult zien dat er tikkers over de stroom stromen, waardoor de bewegingen van de drie belangrijkste beursindexen worden gemarkeerd. De Nasdaq Composite is onze tech-gerichte index, maar de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average (oftewel “de Dow”) ronden de andere twee af – En er zijn een paar belangrijke verschillen.

 • Verschillend aantal bedrijven: Elke index omvat een verschillend aantal overheidsbedrijven.
 • De Dow is een 30 leden tellende club van grote, bekende overheidsbedrijven die geselecteerd zijn om de diverse Amerikaanse economie te vertegenwoordigen.
  De S&P 500 is 500 van de grootste overheidsbedrijven in de VS.
  De Nasdaq Composite is meer dan 3.000 bedrijven, met een focus op technologie.
  Andere focus: Wanneer investeerders willen weten “hoe het met de markt gaat”, wenden ze zich meestal niet tot de tech-beperkte Nasdaq – Ze kijken naar de S&P 500 en de Dow.
 • De Dow is een eliteclub van bekende “blue chip” overheidsbedrijven met als doel het weergeven van een diverse, zij het beperkte, momentopname van de markt.
  De S&P 500 wordt vaak beschouwd als een betere momentopname van de Amerikaanse beurs dan de Dow, omdat deze meer diversiteit en een grotere groep bedrijven bevat.
  De Nasdaq Composite laat zien hoe de bredere technologiemarkt het doet door een grote en diverse groep bedrijven uit de technologiesector op te nemen – Maar het is niet zo’n nuttige meting van de bredere markt omdat deze niet goed vertegenwoordigd is door andere industrieën zoals de voedingsindustrie of de modewereld.
  Verschillende berekeningen: Om een groep bedrijven met verschillende waarderingen en verschillende aandelenkoersen om te zetten in één indexnummer is een formule nodig. Elke formule is anders. Daarom stond de Dow vanaf mei 2019 op ongeveer 25.000 punten, de S&P 500 op 2.800 punten en de Nasdaq Composite op 7.500 punten.
 • -De Dow is een superexclusieve club en wordt gewogen op basis van de aandelenkoers. Het bedrijf met de hoogste dollarkoers heeft dus het meeste gewicht in de index en zal dus het aantal Dow’s het meest beïnvloeden.
 • De S&P 500 en Nasdaq worden beide gewogen op basis van de marktkapitalisatie, wat meer zin heeft als een effectieve weerspiegeling van wat de index meet. Dat komt omdat de waarde van een bedrijf per marktkapitalisatie zowel de koers van het aandeel als het aantal uitstaande aandelen in de markt vertegenwoordigt.
  Verschillende bewegingen: Aangezien alle drie de indexen een verschillend aantal bedrijven, aandachtsgebieden en zelfs berekeningen hebben, zul je merken dat ze verschillende bewegingen ervaren. Laten we ons richten op een periode van tijd, de Dotcom-zeepbel in de late jaren negentig, om dat in actie te zien:
 • De Nasdaq steeg van minder dan 1.000 punten in 1995 naar meer dan 5.000 in 2000 gedreven door de Dotcom-zeepbel. Maar aangezien de investeerders op een onhoudbare manier technologie-bedrijfsaandelen opkochten, barstte de zeepbel van 2001 tot 2002, viel de Nasdaq bijna terug naar 1.000 punten.
  De Dow en de S&P 500 ondervonden ook een stijging van de Dotcom-zeepbel en vervolgens de daling toen deze barstte. Maar hun stijging en daling waren lang niet zo groot als die van de Nasdaq omdat de Dotcom-zeepbel de aandelen van de technische bedrijven het zwaarst heeft getroffen.
Categorieën Beleggen

Plaats een reactie