Put optie

Een putoptie is een contract dat de houder het recht geeft, maar niet de verplichting, om aandelen van een effect te verkopen tegen een bepaalde prijs (de zogenaamde “uitoefenprijs”) en tot een bepaald tijdstip. Opties zijn een financieel instrument dat beleggers gebruiken om weddenschappen af te sluiten op bewegingen in de aandelenmarkt.

Er zijn twee primaire soorten: putopties en callopties. Opties vertegenwoordigen over het algemeen 100 aandelen, wat betekent dat u deze aandelen kunt kopen (in het geval van een call-optie) en verkopen (in het geval van een put-optie) tegen de uitoefenprijs. Als u een put-optie koopt, denkt u dat de prijs van het onderliggende effect zal dalen. Als de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs van de optie gaat voordat de optie afloopt, kunt u de optie uitoefenen en geld verdienen. Als dat niet het geval is, zal de put-optie waardeloos aflopen en verliest u uw volledige investering.

Hoe werkt een put optie?

Een putoptie heeft een koper en een verkoper. De koper betaalt de verkoper een premie (de prijs van de optie). De koper wedt dat de marktprijs van het onderliggende effect zal dalen. De verkoper wedt dat de marktprijs van het aandeel gelijk zal blijven of zal stijgen (in dat geval zal de koper waarschijnlijk geen gebruik willen maken van zijn recht om te verkopen, en zal de verkoper winst uit de premie overhouden).

De koper kan kiezen om te verkopen, maar dat hoeft niet. Dus laten we zeggen dat Sam een putoptie koopt. Sam hoeft geen gebruik te maken van zijn mogelijkheid om de aandelen te verkopen. Maar als Sam wel besluit de aandelen te verkopen, is de verkoper van de optie verplicht ze te kopen, zoals beschreven in het putoptiecontract.

Elke putoptie dekt typisch 100 aandelen van het onderliggende aandeel. De persoon die de optie koopt, hoeft dat onderliggende aandeel niet te bezitten.

Een putoptie is geld waard (ook wel “in the money” genoemd) als de koers van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs. Laten we zeggen dat Sam een put-optie koopt voor bedrijf A met een uitoefenprijs van €10. Zodra de aandelenkoers onder de €10 op de markt daalt, is de put-optie “in the money”.

U kunt een put-optie kopen via een makelaar, net zoals u andere soorten effecten kunt kopen. Als u van plan bent om een put-optie te kopen, zijn er een paar dingen die u zult willen overwegen.

Ten eerste, denk na over de hoeveelheid tijd die u wilt dat de optie. De levensduur van een put kan vele maanden variëren. U moet ook nadenken over wat u wilt dat de uitoefenprijs is. Dit aantal komt vooral neer op hoe ver u verwacht dat de waarde van het aandeel zal dalen. Denk ten slotte aan hoeveel premie u bereid bent te betalen.

Voordelen van put opties

Putopties kunnen in een van de twee scenario’s voordelig zijn: Ten eerste kunnen ze nuttig zijn voor iemand die een aandeel bezit en bang is dat de prijs zou kunnen dalen. In dat geval kunnen ze een putoptie kopen om zichzelf te beschermen tegen verliezen als de aandelenprijs lager is dan de uitoefenprijs. In deze situatie kan de belegger nog steeds geld verliezen, maar niet zo veel als ze kunnen hebben zonder de put-optie.

Stel je voor dat je 100 aandelen van de fictieve Tech Company XYZ bezit, en het is de handel op €50 per aandeel. U maakt zich zorgen dat de prijs zou kunnen dalen, dus u koopt een put-optie waarmee u tegen €45 per aandeel kunt verkopen. Op die manier, als de koers daalt naar €40, kunt u uw aandeel verkopen voor €45 en slechts €5 per aandeel verliezen in plaats van de €10 die u misschien hebt verloren.

De andere situatie waarin iemand kan profiteren van een put-optie is als hij de optie koopt zonder het onderliggende effect al te bezitten. Ze denken echter dat de prijs van het effect zal dalen, en ze willen ervan profiteren.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een aandeel op dit moment wordt verhandeld tegen €100. Een belegger denkt dat de prijs gaat dalen, dus ze kopen een put-optie met een uitoefenprijs van €95. Op dit moment is de optie geen geld waard.

Maar laten we zeggen dat het aandeel daalt tot €75. Die belegger gaat naar buiten en koopt 100 aandelen van het aandeel tegen €75, en oefent dan het recht uit van de put-optie om te verkopen tegen €95. Ze hebben nu direct een winst van €20 per aandeel (minus de kosten van de premie van de optie en eventuele andere handelskosten).

Risico’s puts

Als u een putoptie koopt om uzelf te beschermen tegen verliezen op een aandeel dat u momenteel bezit, is het niet echt uw doel om geld te verdienen. U probeert gewoon uw verliezen te minimaliseren in het geval dat de koers van het aandeel daalt.

Echter, sommige mensen kopen put-opties om geld te verdienen. Deze beleggers zijn op zoek naar winst uit dalende aandelenkoersen.

Er kunnen voordelen zijn voor dit soort handel in opties. Het risico is beperkt. De enige kosten vooraf voor u zijn de kosten van de premie plus commissies. En in het ergste geval daalt de koers nooit lager dan de uitoefenprijs. Dan is het enige geld dat je hebt verloren de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven aan de contractpremie (plus commissies). En als het aandeel aanzienlijk daalt, kijk je misschien naar de winst. Toch brengen alle beleggingen risico’s met zich mee; je kunt nooit voorspellen wat een aandeel in de toekomst zal doen.

Er zijn zeker ook nadelen aan dit soort handel. Ten eerste hebben putopties een vervaldatum. U profiteert alleen van de daling van de aandelenkoers als dit gebeurt voordat de put-optie afloopt. Als de koers de dag na afloop van de optie daalt, heb je pech.

Het andere nadeel is dat van de drie mogelijke scenario’s (de koers daalt, de koers stijgt of de koers blijft gelijk), twee van de drie zijn voor u onrendabel. Je verliest geld als de koers stijgt. Je verliest geld als de koers gelijk blijft. Uw enige winst komt als de koers daalt tot onder de uitoefenprijs.

Een verkoper van een put gelooft dat de koers van het aandeel gelijk blijft of stijgt. De verkoper int de premie in ruil voor het aannemen van de verplichting om de aandelen te kopen als de optiehouder het contract uitoefent. Als de verkoper gelijk heeft en de putoptie vervalt waardeloos, maakt hij of zij een winst die gelijk is aan het bedrag van de premie minus de commissies. Als de aandelen echter in de verkeerde richting bewegen, loopt de verkoper een aanzienlijk risico omdat de prijs van het onderliggende aandeel tot nul kan dalen.

Het is belangrijk om op te merken dat er geen manier is om zeker te weten of de koers van een aandeel zal stijgen of dalen, wat betekent dat er een risico is voor dit type beleggingsstrategie. Alle beleggingen brengen risico’s met zich mee en de handel in opties is niet voor alle beleggers geschikt.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie