Short selling uitgelegd

Waar beleggers normaal gesproken anticiperen op een groei in de waarde van een aandeel, maakt short gaan het simpelweg mogelijk om geld te verdienen op een verwachte koersdaling. De term shorting komt uit het Engels en heeft wat uitleg nodig. Wanneer een aandeel gekocht wordt spreekt men ook wel van long gaan, de belegger verwacht een goede investering te doen en dus op de lange termijn winst te behalen. De term short gaan stemt uit een korte termijn belang: men verwacht binnen afzienbare tijd waardevermindering.

Wat houdt short gaan in?

Short selling houdt in dat men een aandeel leent dat geen eigendom is van hen, tegen de huidige marktprijs. Het doel is om de aandelen terug te kopen tegen een lagere prijs in de toekomst, en de geleende de aandelen terug te geven aan de verlenende partij, waarmee winst gemaakt kan worden.

Op deze manier is men dus geen eigenaar van het aandeel. Door short te gaan behoudt de verkopende partij het recht het aandeel terug te kopen.

Daarmee is het doel van short sellers om winst te maken door het verschil van de verkoopprijs en de inkoopprijs op het moment van short gaan.

Een voorbeeld van short gaan

Om een simpel voorbeeld te noemen: U verkoopt middels een shortpositie 1000 stuks Shell tegen de huidige marktprijs €30,- aan uw broker, u verkoopt dus aandelen tegen een waarde van €30.000. Stel, er doemt een flinke verlaging van de olieprijs op, waardoor het aandeel Shell keldert naar €27,-. Op dit moment besluit u de aandelen terug te kopen.

U geeft nu €27000 uit aan het terugkopen van de aandelen en hebt uw schuld aan verkochte aandelen bij uw broker te niet gedaan, aan wie  u voor een waarde van €30000 aan aandelen hebt verkocht.

Middels bovenstaand scenario bedraagt uw winst €30000-€27000 = €3000 euro. Door te verkopen op een hoge prijs en terug te kopen op een lagere prijs wordt rendement gecreëerd.

Mogelijkheden tot short gaan bij broker

Het is aan uw broker om u toe te staan short te gaan in aandeel. Bij de meeste Nederlandse brokers kunt u short gaan op Nederlandse aandelen, omdat deze brokers ook mensen moeten vinden waaraan de aandelen uitgeleend kunnen worden (houders van een aandeel). Omdat het aandeel beleggers die long zijn tegenover mensen die short zijn vaak veel groter is, vormt dit bij de meeste aandelen geen problemen, en staat de broker u toe short te gaan.

Nadelen en risico’s

Waar short gaan u in potentie een snel rendement kan geven, zijn er ook een aantal keerzijdes. Het grootste gevaar van short gaan zit in de mogelijke verliesmarge.

Uw maximale verliesmarge en winstmarge zijn omgekeerd ten opzichte van het long gaan of kopen van aandelen. Wanneer u normaal gesproken een aandeel koopt is de maximale verliesmarge hypothetisch 100%, terwijl de winst mogelijkheden oneindig zijn.

In het geval van short gaan is dit omgedraaid: U kunt niet meer dan 100% verdienen (wanneer het aandeel nagenoeg niets meer waard is naderd u een winstmarge van 100%), terwijl bij een stijging in de waarde van het onderliggende aandeel u potentieel meer geld kunt verliezen dan u hebt ingelegd.

Voorbeeld risico’s short gaan

U besluit 1000 stuks short te gaan op aandelen Philips bij een waarde per aandeel van €37,-. U verkoopt dus voor een totale waarde van €37000 aan aandelen.

Na een tijd blijkt Philips, geheel tegen uw verwachting in, zo sterk presteren dat het aandeel sterk in waarde toeneemt, en verdrievoudigd naar €111,- per stuk. Mocht u besluiten de aandelen terug te kopen, dan bent u hiervoor 1000*111 = €111000 kwijt, een verlies van 200%!

Dekken van verkoopkosten en verlies

Short gaan kan alleen via margin accounts, waarmee de waarde van uw posities hypothetisch onder €0 kan dalen. In het bovenstaande scenario van de aandelen Philips kunt u bijvoorbeeld rood komen te staan, waarmee u geld verschuldigd bent aan uw broker.

Short sellers moeten geld lenen van de broker, indien zijn niet vanuit vrije cash funds in hun account kunnen voldoen aan de verloren positie (een stijging in de waarde van een onderliggend aandeel). Over dit bedrag dat zij te kort komen te staan, moet rente worden betaald aan de broker (dit rentepercentage verschilt per broker).

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie