Small cap en large cap

Afhankelijk van hun huidige marktkapitalisatie worden aandelen of bedrijven in drie categorieën ingedeeld:

 • Large cap bedrijven
 • Mid cap bedrijven
 • Small cap bedrijven

Maar waarom wordt dit onderscheid gemaakt? en waar ligt de grens? In dit artikel gaan we in op de belangrijkste verschil.

De marktkapitalisatie (beurswaarde) van een onderneming berekend door de huidige prijs per aandeel te vermenigvuldigen met het totale aantal uitstaande aandelen in de markt. Het geeft de investeerder een geschatte waardering van het bedrijf of het toont de omvang van het bedrijf.

Bijvoorbeeld: Veronderstel dat een bedrijf 20.000 uitstaande aandelen in de markt heeft, en de prijs per aandeel €40 is. Dan kan de marktkapitalisatie worden berekend als uitstaande aandelen * prijs per aandeel. De marktkapitalisatie in dit voorbeeld is dus 20000*40 = 800000. Maar is dit een large cap of small cap?

Het verschil tussen Large Cap en Small Cap

De Large Cap aandelen zijn meestal de aandelen van het bedrijf waarvan de marktkapitalisatie meer dan 5 miljard dollar is, die betrouwbare, gerenommeerde en sterke bedrijven zijn en ook goed bekend zijn bij het publiek.

Large Cap aandelen zijn meestal aandelen van bedrijven waarvan de beurswaarde groter dan €5 miljard is. Dit zijn veelal gerenommeerde en bekend bedrijven.

Small cap aandelen hebben een lagere beurswaarde. Vaak wordt een grens tot €2 miljard aangehouden. Mid-cap aandelen zitten hier vaak ergens tussenin. Deze grenzen zijn enigszins arbitrair. Men hanteert verschillende grenzen voor large-cap, mid-cap en small-cap.

De koers van het aandeel van de onderneming bepaalt niet of de onderneming groot of klein is. Bijvoorbeeld, als de koers van een bedrijf A €50 is en de koers van bedrijf B €20, betekent dit niet dat bedrijf A een big-cap is. Dit is namelijk ook afhankelijk van het aantal uitstaande aandelen.

small mid large cap

Als bedrijf A 10 miljoen aandelen heeft, dus de totale marktkapitalisatie van bedrijf A is €5 miljard, aan de andere kant heeft bedrijf B 600 miljoen aandelen, dus de marktkapitalisatie van bedrijf B is €12 miljard. Small-cap bedrijven zijn dus de bedrijven met een lagere ‘market cap’ ofwel marktkapitalisatie.

Belangrijkste verschillen

 • Large-cap bedrijven zijn minder volatiel en dus minder risicovol om te investeren. Investeringen in deze bedrijven zijn dus geschikt voor risicomijdende bedrijven, terwijl small-cap bedrijven zeer volatiel zijn en daarom risicovoller zijn om te investeren en dus meer geschikt zijn voor risico-zoekende investeerders.
 • Large-cap bedrijven zijn de bedrijven die een marktkapitalisatie hebben van meer dan 10 miljard dollar. Small-cap kapitalisatiebedrijven zijn bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 2 miljard dollar. Mid-cap bedrijven liggen hier tussenin.
 • Small caps hebben de mogelijkheid om een hoger rendement te geven, maar wanneer er sprake is van een marktdaling vallen deze aandelen hoger uit dan de grote kapitalisatie. Aan de andere kant bieden de aandelen van large caps een middelmatig rendement in de stierenmarkten, maar worden ze niet zo hard getroffen in vergelijking met de aandelen van grote kapitalisatiebedrijven.
 • Large cap bedrijven zijn grote organisaties en hebben een sterke balans. Ze zijn meestal sterk in termen van financiële kracht en richten zich op segmenten met een hoge groei. Aan de andere kant is de financiële kracht van small caps niet zo groot, waardoor ze niet in staat zijn om te investeren in sterk groeiende segmenten.
 • De aandelen van large-cap hebben genoeg geld in kas en zijn stabiel. Daarom is het gemakkelijker om aandelen in bulk te kopen of aandelen te verkopen volgens de prijs van de wensen van de beleggers. Kleine bedrijven zijn minder liquide en groeien ook, vandaar dat ze willen investeren in hun eigen bedrijf. Daarbij hebben ze moeite om aandelen in bulk te kopen en ze ook nog eens te verkopen voor de prijs van de keuze van de belegger.
 • Voorbeelden van large-cap bedrijven op de Nederlandse markt zijn ASML, Unilever en Heineken. Small-cap bedrijven op de Nederlandse markt zijn bijvoorbeeld TomTom en Wereldhave
 • Informatie over large-cap bedrijven is direct beschikbaar. Deze bedrijven publiceren nieuwsbrieven, jaarverslagen en mediahuizen. Informatie over small-cap kan beschikbaar zijn, maar niet zo gedetailleerd als de grote kapitalisatiebedrijven.
 • Large cap bedrijven hebben een hoge beurswaarde. Small cap aandelen hebben een lage beurswaarde.

Voorbeeld

De beurswaarde van TomTom is op het moment van schrijven ongeveer €1 miljard. De beurswaarde van Microsoft is ongeveer $1400 miljard.

small cap large cap verschil

De bovenstaande afbeelding geeft het verschil in beurswaarde tussen de twee bedrijven weer. Microsoft is een echte Large Cap, terwijl TomTom een Small Cap is.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie