Top 5 semiconductor bedrijven: De meest aantrekkelijke aandelen van dit moment

De halfgeleider-industrie is booming, de vraag naar chips neemt exponentieel toe en de grenzen van de wetenschap worden opgezocht. Een aantal bedrijven spelen sterk in op ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, datacenters, cloud-platforms, zelfrijdend transport, de zorg en veel meer sectoren. Hierdoor wordt verwacht dat in 2024 de omvang semiconductor industrie bijna verdubbeld is.

In dit artikel zetten we 5 zeer aantrekkelijke semiconductor aandelen uiteen waarvan wij verwachten dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan.

NVIDIA (NVDA)

Wellicht het meest toonaangevende voorbeeld van de groei van de semiconductor industrie is NVIDIA. Met meer dan een vertienvoudiging in beurswaarde de laatste 3 jaar en een huidige beurswaarde van $36 miljard is het ongekend succesvol bedrijf.

Sommigen geven het recente success van het aandeel weinig waarde omdat zij geloven dat crypto-miners een groot deel van de omzet bezetten, waarmee met verlaagde crypto-koersen het aandeel zal dalen. De meest recente jaarverslagen van NVIDIA tonen echter een ander beeld: dit is slechts een klein deel van hun omzet. De traditionele gamersmarkt voor NVIDIA groeit gestaag, terwijl erop geanticipeerd wordt dat hun afzetmarket voor datacenters en kunstmatige intelligentie blijven groeien.

Daarvoor kan het bedrijf mooie bedragen vragen, hun chips zijn top-of-the-line, de vraag naar grafische kaarten in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie komt vrijwel enkel bij NVIDIA.

Advanced Micro Devices (AMD)

Traditioneel een naast belager van NVIDIA is AMD. Het bedrijf toonde verval maar lijkt de laatste jaren hard op de weg terug. Met de lancering van de nieuwe Zen en bijbehorende Ryzen series winnen ze weer wat aan efficientië en populariteit.

Het is ook sterk actief in de CPU markt, waar het nog altijd minder dan  1/6 van de beurswaarde van Intel heeft. Mocht AMD de datacenter markt actief binnentreden en hun 7nm betrouwbaar krijgen met een lage energieconsumptie dan kunnen zij weleens een mooie toekomst tegemoet gaan, waarbij zij nog aanzienlijk marktaandeel in meerdere markten kunnen winnen.

ASML

Nederlands trots op halfgeleider gebied is en blijft ASML. De vraag naar hun toonaangevende lithografiemachines blijft groeien met de vraag naar chips. De ongeëvenaarde expertise van ASML op het gebied van lithografie lijkt in ieder geval de komende 5 jaar onaantastbaar met de ontwikkeling van hun EUV (extreme utraviolet lithography) machines. Hiervoor wonnen onlangs nog twee onderzoekers van het bedrijf een Europese octrooiprijs. De EUV machines gaan vanaf 2020 verwacht in gebruik, en met een prijskaartje van circa €200 miljoen kan dat ASML mooie winsten blijven opleveren.

Lam Research Corporation (LRCX)

Met een sterk toenemende vraag naar wafer fabricatie en DRAM voor servers lijkt Lam Research een gouden toekomst tegemoet te gaan met vraag die niet snel zal stagneren. De groei van vraag naar chips voor datacenters groeit exponentieel. Daarnaast wordt verwacht dat in de nabije toekomst het gebruik van 3D NAND technologie in chips snel toeneemt, waarin Lam een van de koplopers is.

Micron Technology (MU)

Met een gigantische stijging in beurswaarde de laatse jaren lijken de beste tijden voor Micron achter ons geweest. Een vervijfvouding van de koers in de laatste 2 jaar lijkt hierin toonaangevend. Echter, met een koers/winst-verhouding rond 3 is het volgens ons nog steeds een aantrekkelijk en mogelijk ondergewaardeerd aandeel.

Deze lage koers-winstverhouding lijkt voornamelijk te zijn veroorzaakt door de cyclische markt in RAM. Micron heeft de laatste jaren sterk kunnen profiteren van de verschil tussen vraag- en aanbod in DRAM, maar de vraag is of dit aanblijft, de prijs van RAM fluctueerde in het verleden sterk, waarmee ook de marges van micron onder druk komen te staan.

Potentiële gevaren semiconductor markt

De halfgeleider industrie lijkt zoals hierboven geschetst een gouden toekomst tegemoet te gaan. De consensus is over het algemeen dat de vraag naar chips sterk blijft toenemen.

Deze vraag lijkt echter wel steeds minder te kunnen worden voldaan door westerse chip-giganten. Onder andere China ligt op de loer, met dreigende handelsoorlogen en vele initiatieven om de halfgeleider industrie in eigen land een boost te geven moeten vooral bedrijven als Micron Technology vrezen. 50% van de omzet van Micron komt uit China, daarbij zien we dat bijvoorbeeld de recente ontwikkelingen om Micron’s verkoop in China kort stil te leggen sterke invloed op de beurswaarde heeft.

Categorieën Nieuws

2 gedachten over “Top 5 semiconductor bedrijven: De meest aantrekkelijke aandelen van dit moment”

  1. Micron heeft aangekondigd aandelen terug te kopen bij een koers/winst verhouding van 6. Ik geloof in de sector en denk dat dit aandeel het komende jaar gewoon mooi verder kan stijgen, als je de andere P/E ratios van vergelijkbare firmas ziet.

    Beantwoorden
    • Helemaal mee eens, op $43 maar bijgekocht. Concurrenten zijn amper geraakt door de ‘handelsoorlog’ met China, terwijl Micron even 30% verliest in een paar maanden? Ik zie kansen!!

      Beantwoorden

Plaats een reactie