Wat is een bull market?

Een bullmarkt (letterlijker vertaald: stierenmarkt) is een markt waarin een hele financiĆ«le markt of een selecte groepering van effecten over een langere periode stijgende prijzen ziet. Het wordt ook gebruikt om een scenario te beschrijven waarin de prijzen naar verwachting zullen stijgen. Hoewel de term bullmarkt het vaakst wordt gebruikt om de aandelenmarkten aan te spreken, kan het ook verwijzen naar alle items die handelen, zoals aanhoudend stijgende prijzen van grondstoffen, valuta’s of obligaties. Het tegenovergestelde van een stierenmarkt is een berenmarkt.

De eenvoudigste definitie van een stierenmarkt is die van een stijgende markt. Bull markets zijn de markten die een stijging van de prijzen van de marktaandelen laten zien die gedurende een bepaalde periode aanhoudt. In bullmarkten hebben beleggers er veel vertrouwen in dat deze stijgende trend alleen op langere termijn zal blijven bestaan. Wanneer de bullmarkten in werking zijn, blijft de economie van een land sterk en blijkt de werkgelegenheid hoger te zijn.

De bullmarkten vertonen de kenmerken van een hoog beleggersvertrouwen, een algemeen enthousiasme over de toekomst en de verwachting dat er sterke en succesvolle resultaten zullen blijven bestaan. Het is een uitdaging om met enige zekerheid te voorspellen wanneer dergelijke trends op de bullmarkt zullen afnemen. Een groot deel van het probleem ligt in een poging om de rol van speculatie te ontcijferen en de psychologische gevolgen van beleggers die vaak een grote invloed kunnen hebben op de markten in het algemeen.

De bullmarkten in aandelen ontwikkelen zich meestal als een economische teruggang aan het afnemen is. Ze beginnen met een economie die een overtuigend herstel laat zien. Naarmate het vertrouwen van de beleggers groeit, tonen ze dit aan door te kopen en te investeren in de overtuiging dat de aandelenkoersen in de toekomst zullen stijgen. Bull markets blijken over het algemeen positieve en winnende scenario’s te zijn voor de meeste investeerders.

Waar komt de naam stierenmarkt vandaan?

De term “stierenmarkt” is afgeleid van de dierenwereld, net als het tegenovergestelde concept van berenmarkten. Stieren vallen hun prooi aan door hun hoorns in een opwaartse beweging te gebruiken, zoals wanneer de markten omhoog gaan. Beren daarentegen vegen hun slachtoffers met hun poten naar beneden, zoals wanneer de markten naar beneden vallen. Als de trend stijgend is, is de markt een stierenmarkt. Wanneer het daarentegen daalt, wordt het een berenmarkt genoemd.

Er zijn voorbeelden van stierenmarkten in overvloed in zowel de Verenigde Staten als in de ontwikkelingslanden. Gedurende het grootste deel van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw steeg de Amerikaanse aandelenmarkt in een langlopende stierenmarkt. De prijzen zijn in die periode bijna vertienvoudigd. De Dot Com-zeepbel maakte een einde aan deze stierenmarkt rond de eeuwwisseling.

Overal ter wereld zijn er ook talrijke stierenmarkten op buitenlandse beurzen geweest. In India heeft de Bombay Stock Exchange, bekend als SENSEX, vijf jaar lang een dramatische stierenmarkt meegemaakt, van medio 2003 tot de eerste van 2008. In dit tijdsbestek liep de index van 2.900 punten tot 21.000 punten.

Categorieƫn Economie

Plaats een reactie