Wat zijn futures?

Hoe werken futures, en wat zijn het uberhaupt? In dit artikel gaan we erop in. Ironisch genoeg zijn futures de oudste soort onder de bekende financiële derivaten, met een eerste bekende gebruik meer dan een eeuw geleden.

Oorspronkelijk werden deze contracten gebruikt om boeren (en handelaars in grote hoeveelheden van hun producten) tegen een vaste prijs te handelen in de producten van de boeren. Hiermee konden boeren hedgen tegen onvoorziene verandering in vraag of aanbod van hun producten. Met futures kunnen boeren zich dus als het ware verzekeren tegen bijvoorbeeld een slechte oogst.

Van grondstoffen naar aandelen

Men merkte al snel dat dit futures contracten ook elders ingezet konden worden. Bijvoorbeeld in het beleggen in grondstoffen zoals mais, graan, of olie zoals vandaag de dag nog vaak gebeurd.

Met de jaren is het gebruik van futures ook naar andere markten verspreid. In de moderne wereld met allerlei financiële producten en constructies komen zijn er futures op enorm veel markten, van aandelen in bedrijven tot gas tot valuta’s. Futures voor de S&P500 index in de V.S. werden in de jaren 80 van de vorige eeuw al geïntroduceerd. Men kan al in deze futures handelen voordat de beurs opent en ook na sluitingstijd. Dit is ook de reden dat je bijvoorbeeld vaak berichten leest als ‘De S&P500 gaat waarschijnlijk 2% hoger openen’.

Waarom zijn futures populair?

Futures stellen je in staat om een belegging te doen in een onderliggend effect (zoals een aandeel of olie) zonder dat je dat effect in je bezit hebt. Je kunt je voorstellen dat weinig mensen zin hebben om duizenden tonnen aan koeienvlees in hun bezit te willen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld met futures in indices als de S&P500 of AEX in principe beleggen in alle aandelen in die indices, zonder elk aandeel individueel aan te schaffen.

Wat zijn de risico’s van beleggen in futures?

Futures zijn niet alleen handig, maar kunnen ook risicovol zijn. Futures stellen beleggers in staat om zich extra risico toe te eigenenen door als het ware een hefboom te creëren op hun beleggingen met geld dat geleend wordt bij brokers. Deze hefbomen kunnen waardevol zijn wanneer je een snelle korte termijnwinst wilt behalen (bijvoorbeeld een gok op het stijgen van de olieprijs). Echter betekent dit hefboomeffect ook dat je verliezen snel kunnen oplopen. Om dit verlies te kunnen begrijpen moet je het concept margin begrijpen.

Maar wat is margin? Margin is simpel gezegd een vooruitbetaling die nodig is om een belegging in sommige derivaten (waaronder futures) te kunnen handelen. Veel brokers staan ook enige margin toe in het beleggen van aandelen (tot op bepaalde hoogte). Voor futures geldt vaak een toegestane margin van 5-10%. Met deze hefboomproducten kun je snel geld verliezen.

Stel je voor dat je een kleine margin hebt om futures in graan te kopen. Wanneer de prijs van graan dan daalt, zal de waarde van je futures extra snel dalen (door het hefboomeffect) en zal je margin dus enorm snel verdwijnen. Wanneer de waarde van graan dus te snel daalt, klopt de beurs op de deur: ze zullen vragen om meer geld. In het Engels is hiervoor een bekende term onder beleggers: een margin call. Een margin call gebeurd wanneer je gevraagd wordt meer geld te storten om de verlies op je belegging te doen indammen. Tegelijkertijd kunnen beleggers hiermee gedwongen worden hun futures te verkopen.

Conclusie

Futures stellen beleggers en particulieren open aan een boel mogelijkheden die absoluut voordeling kunnen zijn. Voor de gewone boer is dit bijvoorbeeld het afdekken van risico’s, waar het voor een belegger interessant kan zijn voor het hefboomeffect, of het beleggen in grondstoffen.

Let echter wel altijd op: door het hefboom effect kunnen beleggers van een koude kermis thuis komen: de verliezen kunnen snel oplopen.

Categorieën Beleggen

Plaats een reactie